Voor roofmoord op bankier Strobbe in Lendelede

Franse gangster na acht jaar voor assisen

LENDELDE, VICHTE, KORTRIJK -
De Noord-Franse gangster Dominique Denoyelle en vier medeverdachten zijn gisteren door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling doorverwezen naar het assisenhof. De 41-jarige Denoyelle is de hoofdbeschuldigde in de moord op de 30-jarige bankier Dirk Strobbe uit Ingelmunster, die bijna negen jaar geleden werd vermoord in Lendelede. Denoyelle zou de feiten samen met zijn jongere broer hebben gepleegd.

De IPPA-bankier werd op 23 december 1994 van het leven beroofd in Bar Flamingo in Lendelede. Hij wou er een transactie met vals geld regelen. Strobbe trok erheen met 12 miljoen frank. De Franse gangster Dominique Denoyelle zou hem hebben gewurgd met een sjaal. De 35-jarige P.D. uit Vichte en de 33-jarige Joerik Vandenbogaerde uit Kortrijk zouden op verzoek van of tegen betaling door Denoyelle het lijk gedumpt hebben in het Spierekanaal nabij Roubaix.

Hoewel ze niet betrokken waren bij de moord, staan ze mee terecht. Voor twee andere verdachten, de jongere broer van Denoyelle en een Tunesische prostituee, werd door de kamer een bevel tot gevangenneming gegeven.

De hoofdverdachte in deze zaak, Dominique Denoyelle, werd in 1995 al eens wegens autozwendel door de correctionele rechtbank van Ieper bij verstek veroordeeld tot vier jaar. De rechter beval toen zijn onmiddellijke aanhouding, maar die kwam er nooit.

Het gerecht zocht Denoyelle en zijn jongere broer Olivier (34) intussen voor de moord op bankier Strobbe. In een brief die Denoyelle ons voor zijn aanhouding vanuit Frankrijk toespeelde, ontkent hij elke betrokkenheid bij de moord. Na in Frankrijk weer in vrijheid te zijn gesteld, maakte Denoyelle de fout om op 26 april 2000 de nacht door te brengen bij een vriendin in Izegem.

Daar werd hij aangehouden als hoofdverdachte in de moord. Behalve zijn broer Olivier zou ook de Tunesische prostituee Leila Zoubeide (31), die in de bar aanwezig was, bij de feiten betrokken geweest zijn.


Gerecht getipt
Merkwaardig is dat het Kortrijkse gerecht twee weken voor de moord was getipt dat Strobbe groot gevaar liep te worden geliquideerd door Franse gangsters. Die informatie kwam van Yves Deforche uit Menen, een politie-informant die intussen zelf werd vermoord door Georges Callewaert. Die werd daarvoor bij verstek door het hof van assisen in Brugge veroordeeld.

Deforche verklapte midden december 1994 aan de BOB dat hij door de broers Denoyelle was aangezocht om een huurmoordenaar te zoeken voor bankier Strobbe. Strobbe zou van dan af bewaking hebben gekregen, maar die kon niet voorkomen dat hij in een louche bar in Lendelede uit de weg werd geruimd.
 

Corrigeer

MEER NIEUWS