Zwevende waterkraan op rotonde nabij productiecentrum in Zillebeke

Iepers drinkwater zeer goed

IEPER, ZILLEBEKE -
Het drinkwaterbeleid in Ieper is 800 jaar jong. De 'zwevende waterkraan', die deze week op de rotonde nabij het productiecentrum in Zillebeke werd geplaatst, is de kroon op het werk. Het vormt hèt uithangbord van de Regie Stedelijke Waterdienst (RSW). Wie er voor het eerst voorbijkomt, kijkt wel even verwonderd op naar dit intrigerend kunstwerk.

De Regie Stedelijke Waterdienst is een bedrijfje met 17 personeelsleden in dienst, waarvan zes in de administratie, zeven in de distributie en vier in de productiecentra van Zillebeke en Dikkebus.

Schepen Jef Verschoore staat aan het hoofd van de RSW. ,,We beschikken in Ieper over de vijvers van Dikkebus en Zillebeke -- respectievelijk 37 hectare en 28 hectare -- en het nieuwe spaarbekken aan de Verdronken Weiden met een capaciteit van 420.000 vierkante meter. Ons Iepers drinkwater wordt verspreid over een waterleidingsnet van 170 kilometer. We beschikken over 9.300 abonnees, die jaarlijks 1,5 miljoen kubieke meter water verbruiken'', zegt Jef Verschoore.

,,We hebben bovendien voldoende capaciteit om jaarlijks ook 1,1 miljoen kubieke meter water te leveren aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Dat maakt dat we een financieel gezond bedrijfje zijn, dat zijn investeringen kan financieren met eigen middelen. Bovendien kunnen we een jaarlijkse dotatie van 250.000 euro geven aan de stadskas'', aldus de schepen.

De kwaliteit van het Ieperse 'stadswater' is uitzonderlijk. ,,In 1996 onderzocht Testaankoop ons drinkwater. Men kwam toen tot de conclusie dat het van zeer goede kwaliteit is, een half-hard en zeer evenwichtig water dat het label 'grand cru' verdient. Onze investeringen zijn er op gericht die kwaliteitsnorm te blijven halen'', aldus nog schepen Verschoore.

Corrigeer

MEER NIEUWS