Eén op vijf Mechelse trouwparen komt in aanmerking voor onderzoek schijnhuwelijk

Trouwen voor vaste verblijfplaats


MECHELEN

Van de 85 paren die tussen januari en mei 2003 trouwden zijn er zeventien die de pas opgerichte ,,cel Schijnhuwelijken'' nader wil onderzoeken. ,,Het fenomeen van schijnhuwelijken om een vast verblijf te bekomen, is in Mechelen wel veel kleinschaliger dan in Antwerpen, maar onderzoek is toch nodig'', zegt schepen van burgerlijke stand Magda Van Loon.

Sinds december 2002 steeg het aantal huwelijken van mensen die een vast verblijf willen krijgen. Onder de zeventien paren die in aanmerking komen voor een onderzoek door de cel Schijnhuwelijken, zijn er 18 illegalen die een Belg willen huwen.

Een omzendbrief uit oktober 2002 van minister Duquesne legt ambtenaren van burgerlijke stand de plicht op na te gaan of een huwelijk ,,duurzaam samenleven'' tot doel heeft. ,,Iets wat natuurlijk erg moeilijk is om te onderzoeken'', zegt Magda Van Loon. ,,In schrijnende gevallen van schijnhuwelijken worden naïeve personen of zelfs mensen met een beperkt intellectueel vermogen misbruikt, of kreeg de Belgische partner geld ,,om het spelletje mee te spelen''.

Bij vermoeden van schijnhuwelijk, kan de ambtenaar van burgerlijke stand het huwelijk met twee maanden uitstellen en het dossier doorverwijzen naar de procureur die de eindbeslissing neemt.


Preventief optreden
De Mechelse cel Schijnhuwelijken beëindigde deze maand haar eerste onderzoek. Volgens Ingrid De Neef van de cel Schijnhuwelijken is huwen een recht. ,,We moeten voorzichtig zijn en met duidelijke aanwijzingen komen om dit recht te beperken'', zegt zij. ,,Tenzij dit recht natuurlijk misbruikt wordt om een verblijf te regulariseren''.

Echtparen waarbij één van de partners geen geldige verblijfsvergunning heeft op het moment van de huwelijksaangifte, komen in aanmerking voor een onderzoek door de cel Schijnhuwelijken. ,,Tot op vandaag werd er steeds repressief opgetreden bij mogelijke schijnhuwelijken. Met de cel willen we nu preventief te werk gaan'', stelt Magda Van Loon nog.

Corrigeer

MEER NIEUWS