Noors vorstenpaar op bezoek in Lier


LIER

In het kader van een officieel staatsbezoek aan ons land brengen de Noorse koning Harald V en koningin Sonja op woensdag 21 mei een bezoek aan Lier. Ze worden vergezeld door koning Albert II en koningin Paola. Sonja zal in de Sint-Gummaruskerk een gedenktplaat van aartsbisschop Olav Engelbrektsson onthullen.

Olav Engelbrektsson is de laatste rooms-katholieke aartsbisschop van Noorwegen. Hij vluchtte in 1537 naar Lier en verbleef er in de Deense poort, waar van 1524 tot 1530 de Deense koning Christiaan II in ballingschap verbleef. Engelbrektsson ligt in de Sint-Gummaruskerk in het hoogkoor begraven. Het graf van de aartsbisschop is nog altijd in de kerk maar de grafzerk is verdwenen tijdens herstellingen in de kerk aan het einde van de 19 de eeuw.

De vorstenparen worden om 15.15 uur aan de Sint-Gummaruskerk in Lier verwacht. In de kerk onthult koningin Sonja de gedenkplaat van aartsbisschop Olav Engelbrektsson. Verder brengen ze een kort bezoek aan het begijnhof.


Geschenk in kant
Ter gelegenheid van het bezoek schenkt het Lierse stadsbestuur aan de Noorse koningin Sonja een klassieke langwerpige tafelloper van 34 bij 75 cm, die speciaal door de kantklas van lerares Mariette Liekens in de stedelijke academie voor schone kunsten werd gemaakt. In de hoek staat de tekst ,,Lier 21 mei 2003''. Aan dit speciale kantwerk werd door een deel van de leerlingen van de dag- en de avondcursus gewerkt.

Corrigeer

MEER NIEUWS