Tientallen illegalen en huisjesmelker opgepakt

BRUSSEL -
Tientallen mensen die illegaal in België verblijven, zijn donderdagochtend in panden in het Brusselse opgepakt bij een grote politieactie.

Aan de actie namen bijna 80 agenten deel. De eigenaar van de gebouwen Aloysius W. - een Belg die als Europees ambtenaar werkt - is aangehouden.

De operatie was een uitloper van een actie van de politie in december 2002 die op bedelende zigeuners uit Roemenië was toegespitst.

Uit onderzoek bleek dat een huiseigenaar nog andere panden bezat en dat hij de wet op de vreemdelingen met de voeten trad. Hij haalde grote winst uit de huisvesting van buitenlanders die illegaal of in precaire omstandigheden in ons land verblijven.

Gisteren werd tot actie overgegaan en werden meerdere huiszoekingen uitgevoerd. Negen gebouwen, vaak in heel slechte staat, werden doorzocht. In zeven ervan (vijf in Brussel, één in Sint-Joost-ten-Node en één in Schaarbeek) verbleven illegalen. In de Barchonstraat in Brussel werd 50 mensen aangetroffen. Tien mensen betaalden er elk 400 euro huur per maand.

De opgepakte buitenlanders worden meteen ondervraagd. Ze worden wellicht aan de Dienst Vreemdelingenzaken overgedragen met het oog op repatriëring.

Corrigeer

MEER NIEUWS