Stichter Van Ransbeeck geeft zijn geesteskind door

De laatste Rock Affligem voor Jos

AFFLIGEM -
Voor Jos Van Ransbeeck wordt de vijftiende Rock Affligem dit weekend zijn laatste als voorzitter van de organiserende vzw. ,,'t Is te zwaar geworden om nog te combineren met mijn vleesgroothandel. Ik zet een stapje terug, maar ik zal graag blijven meewerken'', verzekert hij.

Jos is zonder twijfel de peetvader van Rock Affligem, een muziekfestival met meer sympathieke familietrekjes dan rockkapsones. ,,Eén keer, ik denk in 1995, heb ik de programmatie eens aan een jonge gast overgelaten en toen hadden we een zwaar alternatieve affiche. We hebben toen één miljoen (frank) verloren. Met twaalf mensen hebben we onze spaarcentjes moeten aanspreken. Het jaar nadien zijn we met een gewijzigde formule bescheiden heropgestart.'' • De jongste jaren staat er altijd een ambiance-act tussen die bij de rockfans overkomt als een tang op een varken.
 • ,,Dat was mijn idee, maar het heeft veel moeite gekost om ook de anderen te overtuigen. Er hebben er mij veel zot verklaard. Van Eddy Wally was ik nochtans zeker dat hij zou scoren. De gekte om hem dit jaar op Werchter te krijgen bewijst dat het nog altijd zou kunnen. Vader Abraham was een risico, maar dat viel nog zeer goed mee. Dit jaar kiezen we voor Samantha, deels uit sentimentele overwegingen omwille van haar handicap. We willen haar hiermee een steuntje geven.'' • Van Rock Affligem zijn er altijd meer vrijkaarten dan betalende bezoekers.
 • ,,Bij ons is het festival altijd betaald via de formule van sponsoring. Er zijn zo'n 6.000 kaarten in omloop via de sponsors. We hebben dat systeem ingevoerd na het fiasco waarover ik je vertelde, en dat werkt. Elk jaar geven we de winst aan een hele reeks goede doelen. Dat was ons opzet van bij de start. Wij steken veel eigen geld toe. Gaan eten met grote sponsors en zo, dat is allemaal op eigen kosten.'' • Wat was de duurste act in die vijftien jaar?
 • ,,Voor Madness betaalden we anderhalf miljoen (frank) en dan zijn ze nog niet geweest. De zanger leed aan hyperventilatie of zoiets. Maar we hebben het geld wel teruggekregen. Dit jaar heb ik lang geprobeerd Helmut Lotti te krijgen, maar 't is afgesprongen. Ook de Levellers hadden we vast, maar die kozen uiteindelijk voor een Amerikaanse tour.'' • Wat is jouw muziek?
 • ,,Ik ben een kind van de sixties. Stones, Beatles. Vooral The Kinks waren mijn favorieten. Ik was dan ook heel fier toen ik hen in 1994 naar Affligem haalde. Dat was een extra optreden daags voor het festival, binnen in de hal. Walter Grootaers is toen ook komen kijken. Ik heb nog geprobeerd Ray Davies dit jaar terug naar hier te halen, maar de prijs was 75.000 euro en dat is niet haalbaar. Toen betaalden we 15.000 euro. Het leukste was achteraf, toen we met Ray Davies zijn gaan eten. Ze zeiden dat hij een moeilijke jongen was, maar ik vond hem een heel sympathieke vent.'' • Hoe kijken mannen als Schueremans en Ambach naar jouw organisatie?
 • ,,Schueremans ken ik niet echt. Ik heb die ooit wel aan de telefoon gehad. Maar tegen Ambach zeg ik nonkel Pol en ik ben voor hem nonkel Jos . Daar heb ik altijd veel hulp aan gehad. Naar het schijnt zou Schueremans dit jaar komen kijken. Ja, hij moet campagne voeren voor de verkiezingen, hé.'' • Ga je het hele gebeuren wel kunnen missen?
 • ,,Ik zal wel verdriet hebben als 't gedaan is, dat weet ik zeker. Maar fysiek is het te zwaar. Mijn zoon (David) en ik hebben een vleesgroothandel en dat is vooral nachtwerk. Ik ben nu 50. Had ik een gewone dagjob, ik zou zeker voortdoen. De schoonste momenten mis ik nu al. Dat is tijdens de opbouw. Dan wordt er gewerkt tot een uur of negen en daarna is het pinten pakken tot middernacht. Door mijn werk is dat er voor mij niet meer bij. Ik denk dat Johan De Kerpel de nieuwe voorzitter wordt. Hij is nog wat jonger, maar draait al vele jaren mee. Hij zal dat goed doen. Ik zal nog een tijdje blijven als ondervoorzitter, denk ik.''

  Corrigeer

  MEER NIEUWS