Landelijke Gilden van Avelgem en Anzegem voeren actie tegen zwerfvuil

,,Wij vragen proper toerisme in Scheldestreek''

AVELGEM, ANZEGEM -
De Landelijke Gilden van Avelgem, Tiegem, Ingooigem en Anzegem kondigden donderdagmiddag net voor de start van de grote Fietshappening van 't Vijfde Wiel een intensieve campagne tegen het zwerfvuil aan. ,,Wij sensibiliseren en vragen dat de dagjestoeristen respect opbrengen voor onze landelijke gemeenten en ons landschap. Gooi geen blikjes of papieren verpakkingen in greppels of op weiden: dat is onze boodschap'', motiveerde Jordaan Dermaut.

De Fietshappening van 't Vijfde Wiel bracht donderdagmiddag een paar duizend recreatieve sporters naar de start nabij de hoeve van Marc Vandenieuwenborg aan de Moerbeekstraat in Outrijve.

,,Een doelbewuste keuze'', stelden woordvoerders Hans Mommerency en Jordaan Dermaut.

,,Wij willen het publiek laten kennismaken met onze Zuid-West-Vlaamse Scheldemeersen. En ze tonen dat onze landbouwers hier prachtig werk leverden: zij verknoeiden het landschap niet. Tijdens de drie fietsroutes van 25, 45 en 60 kilometer hebben wij ook voor twee goed doordachte stopplaatsen gekozen: het Goed te Corbie in Kaster waar de fietsers de mooie historische hoeve van burgemeester Victor Gerniers kunnen bewonderen en het moderne landbouwbedrijf van Koen D'Haene in Otegem.''

,,Of het publiek dit fietsinitiatief weet te appreciëren? Daarvan zijn wij overtuigd: onze laatste happening van 2 jaar geleden in Ruddervoorde kreeg 3.000 fietsers aan de start. Wij halen zeker opnieuw dat cijfer'', zeiden de twee woordvoerders.


Stickers
De organisatoren maakten van de gelegenheid gebruik om hun grote campagne tegen zwerfvuil te promoten. Zij gaven de kinderen stickers mee die aandacht en respect vroegen voor het landschap.

Hans Mommenrency: ,,Hier in Outrijve starten wij onze actie die wij vanaf volgend jaar in geheel Vlaanderen willen voeren in samenwerking met de openbare besturen en onze collega's van de andere Landelijke Gilden. Wij pleiten voor een proper recreatief toerisme waarbij de toeristen waardering opbrengen voor het landschap dat zij al wandelend, fietsend of per auto doorkruisen. Dat wil zeggen: geen blikjes in de greppels gooien, geen papiertjes op het openbaar domein of in de weiden kieperen'', aldus Hans Mommenrency.

,,Let wel: wij zijn niet tegen de toeristen. Integendeel zelfs: wij hebben ze nodig. Maar wij vragen wel dat zij onze landelijke gemeenten proper houden. Want de jongste maanden kregen wij van verschillende afdelingen daarover veel klachten binnen!'', aldus nog Hans Mommenrency.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees