Derde dodelijk slachtoffer in twee jaar tijd in Handzamevaart in Diksmuide

Bakker verdrinkt wegens gebrek aan vangrails

DIKSMUIDE, BEERST -
De 42-jarige bakker Guy Vanpoucke uit Beerst is het derde slachtoffer van het feit dat er langs de Handzamevaart in Diksmuide nog altijd geen vangrails staan. Nadat daar op 25 november 2000 de wagen met Jeannine Vandekerckhove en haar negenjarig zoontje Niels bij nacht verdronken en op 7 februari 2002 Jürgen Vaernewyck (19) nipt gered werd door de vroegere vriend van Jeannine, belandde in de nacht van dinsdag op woensdag de Beerstse bakker in de vaart. De man werd pas uren later dood aangetroffen. Nog steeds staan er op het amper 100 meter lange wegje geen vangrails, niettegenstaande alle loze politieke beloftes.

De wagen van bakker Guy Vanpoucke uit Beerst werd woensdag pas om 6.30 uur gevonden door passanten op de Handzamedijk. Volgens het parket van Veurne probeerde de man -- wellicht op broodronde -- er te draaien en reed achteruit, iets te ver, waardoor hij in de Handzamevaart sukkelde.

Het slipspoor op de weg bewijst dat Vanpoucke nog tevergeefs poogde op de weg te blijven. Guy Vanpoucke raakte niet meer uit zijn wagen en verdronk. Zijn levenloze lichaam werd woensdagmorgen uit het water gevist.

Langs de Handzamedijk deden zich de jongste twee jaar twee zware ongevallen voor met zware gevolgen. Op 25 november 2000 werd om 8.30 uur de wagen van Jeannine Vandekerckhove over de kop in het water aangetroffen. In de wagen zaten de jonge vrouw uit Leffinge en haar 9-jarig zoontje Niels, die ze naar het voetbal bracht. Na die twee doden opperde politiek Diksmuide dat vangrails op de Handzamedijk meer dan nodig waren.

De besluiteloosheid bleef echter en op 7 februari 2002 rond 15 uur sprong Geert Vandamme -- de vroegere vriend van Jeannine Vandekerckhove -- de 19-jarige Jürgen Vaenewyck achterna, toen die eveneens met zijn wagen in de vaart sukkelde. Vaernewyck werd van de verdrinkingsdood gered en opnieuw beloofde politiek Diksmuide vangrails.

Niettegenstaande alle menselijk leed stonden er woensdagnacht nog steeds geen vangrails langs de Handzamedijk en viel een derde dode. Een ongeval dat -- zoals iedereen in Diksmuide zegt -- mits een beetje aandacht voor de realiteit had kunnen voorkomen worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees