Alleen Mechelaars betalen minder dan vorig jaar

Grondlasten laagst in Duffel

MECHELEN -
Precies zoals in de rest van Vlaanderen, is ook in de Mechelse regio de gemiddelde grondbelasting gestegen. In vijf gemeenten van het arrondissement Mechelen gingen de opcentiemen op de onroerende voorheffing met 10 tot 29 procent omhoog. Een eigendom bezitten is nog steeds het goedkoopst in Duffel. Mechelen blijft, ondanks een exclusieve daling, de duurste gemeente.

In 2002 betalen de Vlaamse huiseigenaars gemiddeld 1.260 opcentiemen op hun onroerende voorheffing (tegenover 1.O70 in 2000). In het arrondissement Mechelen bedraagt het gemiddelde nu 1.162 opcentiemen. Dat is 5 á 6 procent méér dan vorig jaar.

Het verschil blijft relatief beperkt omdat enkele gemeenten in het arrondissement hun grondlasten dit jaar niet hebben aangepast. Het gaat om Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Heist-op-den-Berg, Lier en Puurs. Vijf andere gemeenten hebben hun opcentiemen wel fors verhoogd, variërend van 10 tot 29 procent. Tot de stijgers behoren Willebroek (14,3 procent), Duffel (28,7 procent), Berlaar (16,7 procent), Nijlen (25 procent) en Bornem (10,26 procent). Een eigendom bezitten is in die gemeenten dus fors duurder geworden tegenover vorig jaar.

Alleen in Mechelen gingen de grondlasten licht naar beneden: van 1.663 in 2001 naar 1.600 in 2002. Mechelen blijft ondanks die symbolische verlaging wel de duurste gemeente in het arrondissement, samen met Willebroek, dat dit jaar eveneens 1.600 opcentiemen heft. Duffel blijft met 740 opcentiemen veruit de goedkoopste gemeente, gevolgd door Heist-op-den-Berg (938), Lier (950), Putte en Nijlen (1.000).


Sociale maatregel
De spectaculairste stijging in de regio doet zich even buiten het arrondissement voor, in Boortmeerbeek. Daar zijn de opcentiemen dit jaar méér dan verdubbeld: van 600 tot 1.250.

Volgens de gemeentebesturen zijn de hogere opcentiemen het rechtstreekse gevolg van enkele federale beleidsmaatregelen.

,,De hervorming van de politie betekent voor onze gemeente een meeruitgave van 500.000 euro, wat de bevoegde minister ook beweert'', zegt Paul Verbeeck, burgemeester van Nijlen. ,,Ook de vrijmaking van de energiemarkt en de federale belastinghervorming duwen onze inkomsten naar beneden, zodat we zonder maatregelen binnen de vier á vijf jaar in een deficitaire situatie terecht dreigen te komen. Om dat te vermijden, leek een verhoging van de grondlasten ons de meest sociale maatregel te zijn. De grondbelasting houdt immers rekening met het aantal kinderen ten laste en invaliditeit.'' (SCS)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees