Gentsche Ghesellen ontvangen toeristen in middeleeuws tentenkamp

Pillendraaiers in het Gravensteen

GENT -
Het Gravensteen zag er gisteren nog middeleeuwser uit dan het normaal al is. De vele toeristen zagen hoe de Gentsche Ghesellen er hun tenten opsloegen. Letterlijk, want op de binnenkoer van het Gravensteen bouwden ze een middeleeuws ridderkamp na. Thema's waren ziekte, geneeskunde en ketterij in de Middeleeuwen. Ook vandaag en morgen kan je de heelmeesters en pillendraaiers aan het werk zien.

Aan de ingang van het Gravensteen stond gisteren een leprapatiënt om wat geld te bedelen. De vieze vlekken op zijn hoofd schrokken de toeschouwers allerminst af. Bij nader toezien bleek de leprapatiënt Pol Malfait te zijn, voorzitter van de Gentsche Ghesellen . ,,Wij zijn een culturele vereniging met een vijftigtal leden. Onze voornaamste bezigheid is de evocatie van middeleeuwse taferelen. Wij doen dat met aandacht voor de historische realiteit.''

Een paar jaar geleden zocht het Gentse stadsbestuur de Gentsche Ghesellen aan om een middeleeuws kampement op te stellen in het Gravensteen. Vorig jaar mochten ze vijf keer hun tenten opslaan op de binnenkoer van het kasteel.

,,Dit jaar zijn er opnieuw ridderkampen, maar werken we rond thema's. Zo doen we vandaag iets rond ziekte, geneeskunde en ketterij. Dat vraagt wel wat opzoekingswerk, want alles wat we doen, moet zo correct mogelijk zijn. Sommige toeschouwers zijn heel geïnteresseerd, voor anderen is dit puur vermaak.''


Maandelijkse ridderkampen
Luk Goeteyn, Nancy Reynaert en zoontje Vincent (3,5) zijn speciaal voor het ridderkamp naar Gent afgezakt. ,,Onze zoon is gek van kastelen, ridders en zwaarden. Nu is hij wel een beetje bang van de met pukkels geschminkte personages. Maar het is wel leuk om zien. Voor mij was het van in mijn kinderjaren geleden dat ik nog eens in het Gravensteen was. Ik weet nog dat de folterkamer toen een grote indruk maakte op mij'', zegt Nancy Reynaert.

Voor het Gravensteen zijn de maandelijkse ridderkampen een voltreffer. ,,Het lokt meer volk naar ons kasteel'', zegt toezichter Erwin Delheye. ,,Het geeft een bepaalde sfeer en het is plezant voor de kinderen.'' (DIH)

  • Heelmeesters en pillendraaiers ook vandaag en morgen in het Gravensteen. Een kaart kost 8 euro, 5 euro voor jongeren, groepen en senioren (kinderen gratis).
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees