Paulusfeesten beleven hoogdag

Met ruim 6.000 uit de bol voor Lucy Loes

OOSTENDE -
De tijden zijn veranderd. Ooit vroegen Oostendenaars mekaar Zijt ge gisteren naar 't Pauluspleintje geweest? . Vandaag vragen ze Hebt ge gisteren Lucy Loes gezien? De kranige 75-jarige Lucienne Vanbesien slaagt er anno 2003 in ruim zesduizend mensen in het Oostends te laten meezingen. Zelfs de drie Fransen naast me poogden dat, vermoedend dat de net geen 76-jarige de nummer één in de top dertig staat.

De Paulusfeesten in Oostende zijn volle bak bezig, maar dé happening is voorbij: Lucy Loes. De Koningin van het Visserslied slaagde er ook nu voor de zoveelste keer in duizenden - vooral Oostendenaars - op de been te krijgen. Zo'n zesduizend toeschouwers stroomden van lang voor het concert, dat pas om 22.30 uur begon, toe. De niet-Oostendenaars hadden het er het raden naar wat daar eigenlijk gebeurde. Lucy Loes, alias Lucienne Vanbesien, is er bijna 76 en heeft lang geen zo'n vaste stem meer. Maar ze begeestert zesduizend man, vrouw en kind om uit volle borst met haar liederen mee te kwelen.

,,Bijna zesenzeventig, dat begint toch te tellen,'' zegt het meisje voor me. ,,De Paulusfeesten zullen nooit meer dat zijn zonder Lucy.'' Alleen de drie Franse toeristen naast me kijken wat onbegrijpend. Ze weten het niet, maar dit is Oostende, één keer per jaar. De vrouw, met de ietwat gezwollen voeten is niet de nummer één in de hitparade, maar gewoon Lucy Loes in Oostende. Die Lucy Loes, waar honderden lang naar roepen, die duizenden tot drie keer toe laten terugkeren, die hen allemaal laat meezingen, zelfs tot dansen aanzet.

Het is een onvergetelijk schouwspel dat de drang naar de drankstandjes op de Paulusfeesten even doet vergeten en laat hopen dat die feesten niet uitgroeien tot nog maar een nieuw festival met funk en rap en wat-heb-je-allemaal, maar dat op deze manier teruggaat naar zijn roots en klein, maar o zo fijn blijft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees