Vrijwilligers knappen Kruisborrekapel op

ASSE -
Een team van de Assese Sint-Martinusparochie heeft van de vakantie en het prachtige weer gebruik gemaakt om de Kruisborrekapel, in het gehucht Koudertaveerne, op te knappen. De fraaie kapel uit 1622 staat middenin een beschermde groene vallei en kon een goede onderhoudsbeurt gebruiken.

Het houten gebinte van het torentje, met klokje, vertoonde ouderdomsverschijnselen en ook de muren begonnen af te bladeren. De parochie kocht het materiaal waarmee een ploeg van vrijwilligers enkele zaterdagen aan het werk toog.

,,Het is de enige manier om kapelletjes als deze te behoeden van de ondergang'', zegt Willy Delvaux, voorzitter van de kerkfabriek. Onder die vrijwillige handen (zie foto) onder meer Louis Willemse (niet op de foto), wiens familie al lang de kapel beschermt en buurman Willy Boelpaep, die het torentje onder handen nam.

De opgeknapte kapel vormde vorige week al het gelegenheidstafereel voor een huwelijksmis. Voorlopig denkt de parochie er echter niet aan om er een gewoonte van de maken. De Kruisborrekapel is bekend als beginpunt van de Kapellekensweg, een erg fraaie wandelweg die uitkomt achter het oude cafeetje De Koekoek aan de Morette. Deze weg om , waarop eeuwenlang een van de voornaamste processies van West-Brabant doorging, blijft een absolute aanrader voor wandelaars. Ook de processie bestaat nog, maar ze kent al jaren een sluimerend bestaan.

Minder fraai is dat onlangs het kapelletje achter de Koekoek, opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, door vandalen onder handen werd genomen. Het Mariabeeldje bleef gelukkig ongeschonden en werd door de politie uit voorzorg in bewaring gegeven bij pastoor Leo Ecker.

Aan de Kruisborrekapel is de bekendste Assese legende verbonden. De twee zogenaamde Miraculeuze Kruisen van Asse , die al bijna 700 jaar worden bewaard in het kruiskoor van de Assese Sint-Martinuskerk, gaan terug op dat verhaal, dat eveneens wordt uitgebeeld in het kruiskoor. (RDS)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees