Geelse jongeren klagen leegstand warenhuis aan

Krakers brengen leven in de Alma

GEEL -
Vijf jongeren hebben zaterdagochtend in alle vroegte het voormalige Alma warenhuis op de Markt in Geel gekraakt. De actievoerders protesteren tegen het feit dat het gebouw al jaren leeg staat terwijl er in de stad nood is aan zowel ontmoetings- als woonruimte. De politie kwam ter plaatse maar trad niet op.

Ook van de Geelse burgemeester Frans Peeters mochten de krakers een paar dagen hun ding doen. ,,Er is afgesproken dat het protest rustig zal verlopen en er niets wordt vernield'', weet Peeters. Ook de eigenaar zou geen bezwaren hebben geopperd nadat de krakers lieten verstaan dat ze zelfs voor de verbruikte energie wilden betalen.

Het was ook opmerkelijk dat de krakers over een sleutelbos van hun kraakpand beschikten. ,,We zijn naar binnen geklommen door een openstaand raam en hebben de sleutelbos op een schoorsteenmantel gevonden'', legt één van de krakers uit. Bij de act horen ook maskers en vermommingen die onder geen beding worden afgezet.

De boodschap die de jongeren wilden verkondigen, kreeg veel steun bij de passanten. ,,Wij zijn het beu dat dit pand, een grote winkelruimte met enkele appartementen op de verdiepingen, nu al vijf jaar leeg staat. Ook in Geel zijn er daklozen die maar wat graag een degelijk dak boven hun hoofd willen. Het strookt niet met onze principes dat er in dezelfde buurt rijkelui zijn die haast instapklare appartementen nog liever leeg laten staan'', staat in een mededeling van de krakers.


Hotel
De voorbije jaren werd de Alma op de tekentafel al meermaals gesloopt en heropgebouwd onder meer in de vorm van een hotel. ,,Het duurt wellicht nog wel een poos vooraleer het ultieme plan is goedgekeurd en kan gerealiseerd worden'', menen de krakers.

,,Waarom het complex voorlopig niet gebruiken voor sociale en culturele doeleinden. We denken aan fuiven, optredens, workshops of ontmoetingsruimte. In het verleden is dit al een paar maal gebeurd. Volgens ons moet het veel meer kunnen.''

De krakers zijn er zich van bewust dat hun weekeindactie wellicht weinig zoden aan de dijk brengt. ,,Als we niets doen, verandert de situatie zeker niet. We zijn er zeker van dat als de stad met de eigenaar tot een akkoord kan komen over het gebruik van de accommodatie voor genoemde activiteiten, veel mensen er hun voordeel zouden uithalen.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees