Anderstaligen zoeken saboteur in Brussel

Mol saboteert unief

BRUSSEL -
Er zit een Mol op de Katholiek Universiteit Brussel (KUB). Honderd en tien anderstaligen zoeken de saboteur tijdens hun intensieve vakantiecursus Nederlands. Volgens de docenten is de zoektocht naar de Mol de ideale manier om de communicatie tussen de studenten aan te scherpen en op een toffe manier onze taal te leren.

Katleen, Edris, Nathalie, Lies, Patrick, Ellen, Marrit of Els, wie van hen is de Mol? Dat is de vraag voor de deelnemers aan de septembercursus Nederlands aan de KUB. Een van de docenten plaatst ongezien wekkertjes in de klas die midden in de les kabaal beginnen maken en laat met andere poetsen en strooibriefjes een duidelijk spoor na in de gangen en lokalen van de universiteit.

Volgens coördinator Lieve De Wachter blijkt de Mol-methode echt te werken. ,,We werken met vijf niveaus en we stellen vast dat er over die groepen heen gespeculeerd wordt over de identiteit van de Mol. Soms is het wel grappig dat ze alles interpreteren als een sabotagezet van de Mol, terwijl dat niet altijd het geval is.

De studenten posten elke dag een briefje in de Mol-brievenbus met de naam van hun Mol. Op het einde van de cursus, eind september, krijgt de klas met de meeste juiste suggesties een prijs. ,,De meeste studenten hier zijn hoger opgeleiden, voor die doelgroep was er in Brussel duidelijk nood aan lessen Nederlands. Bijna 70 procent van hen woont in Brussel, de rest komt uit Wallonië, Leuven of elders. Onder hen hebben politiek vluchtelingen maar ook mensen die trouwden met een Vlaming en Turken en Marokkanen van de derde generatie. De honderd en tien studenten zijn van 49 verschillende origines.

De vorderingen van de studenten zijn spectaculair. ,,Zeker de niveaus 1 en 2 kunnen op het einde van de cursus goed meepraten. We focussen ons trouwens niet alleen op conversatie. De studenten moeten ook correct leren schrijven, ze moeten meer kunnen dan hun plan trekken. Ze moeten hard werken maar we proberen zoveel mogelijk afwisseling te brengen met video, grammatica, woordenschat, leesteksten en uitstappen naar bijvoorbeeld het Vlaams Parlement.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees