ACV vormt hangaar in Brustem om tot opleidingscentrum

Ludieke actie voor meer vormingskansen


Met een ludieke actie aan hangaar 27 op het voormalige vliegveld van Brustem vroeg het regiobestuur van ACV-Sint-Truiden aandacht voor de nood aan opleidingsmogelijkheden in Zuid-Limburg. De herplaatsing van de ex-werknemers van het failliete Trost Belgium nv was de directe oorzaak.

Een 30-tal ACV-militanten en ex-werknemers van het failliette Trost verzamelden zaterdagvoormiddag aan hangaar 27 op het voormalige vliegveld. Ze staken de handen uit de mouwen om het bouwel klaar te maken voor opleidingen en cursussen. ,,Want Zuid-Limburg in het algemeen heeft toch wel een groot tekort aan opleidingsmogelijkheden'', aldus Jurgen Reniers, ACV-regiopropagandist.

Vorige week nog kregen de vakbonden en de ex-werknemers van Trost de blijde boodschap dat er middelen uit het Herplaatsingsfonds werden vrijgemaakt om gewezen Trost-werknemers te begeleiden naar een nieuwe baan.

,,We zijn daar natuurlijk meer dan gelukkig mee'', benadrukte Jurgen Reniers. ,,Maar we vinden ook dat de stad Sint-Truiden haar verantwoordelijkheid moet nemen door meer opleidingsprojecten naar Sint-Truiden te halen. Nu moeten we voor opleidingen en cursussen meestal naar Genk of Hasselt.'' Dat de begeleiding van de Trost-werknemers volgens de curator niet meer in de oude bedrijfsgebouwen kan, is volgens Reniers een reden te meer om het stadsbestuur aan te porren een locatie ter beschikking te stellen. ,,En aangezien de stad eigenaar is van hangaar 27, is dit de geknipte oplossing.'' Reniers zegt uit gesprekken met de VDAB te kunnen opmaken dat men ook hier van mening is dat Zuid-Limburg wel degelijk nood heeft aan opleidingsaccommodatie.

,,Hangaar 27 is ideaal met bovendien ook nog eens de aanpalende klaslokalen. Een lokaal trainingscentrum op het vroegere vliegveld zou eveneens ideaal zijn voor de bedrijven die zich hier komen vestigen. We verwachten immers veel van de verkoop van de industriegronden hier op dit terrein, die volgende maand eindelijk zal starten. We verwachten wel dat de bedrijven een duurzame en bijkomende tewerkstelling zullen aanbieden. het gevaar zit er immers in dat we vooral te maken krijgen met een herlokatie van bedrijven.'' (MVZ)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees