Kadettenschool gaat uitzonderlijk open

LAKEN -
Wie een blik wil werpen in een eerbiedwaardige instelling die honderden militairen voor het leven heeft gevormd, krijgt daartoe uitzonderlijk de kans. De koninklijke Kadettenschool houdt open deur. De toekomst van de instelling is onzeker.

In voorbereiding op de nieuwe bestemming van de voormalige Kadettenschool (tegen 2008), zijn de laatste bewoners van de nog aanwezige Krijgsschool druk in de weer met de organisatie van de verhuizing. Zij trekken naar de Militaire School.

Enkele buurtverenigingen organiseren een exclusief geleid bezoek op 19 oktober. Toch is voor veel Lakenaars de ,Kadettenschool' niet meer dan een halte van buslijn 53. Heemkundigen weten beter. De Koninklijke Militaire School was jarenlang toegangspoort én trots van het Belgische leger. De pupillenschool van het leger verstrekte niet alleen middelbaar onderwijs aan toekomstige beroepsmilitairen. Ze bood ook oefeningen in karaktervorming en discipline. Daarnaast was, vanzelfsprekend, de lichamelijke opvoeding er van het grootste belang.

Tijdens de rondleiding door de Kadettenschool zullen enkele historische gebeurtenissen niet onvermeld blijven. Zo opende het instituut in 1960 haar deuren voor 23 Afrikaanse kadetten, in 1964 kwam zelfs de Zaïrese president Mobutu er een kijkje nemen.


Meisjes welkom
De markantste datum in de geschiedenis van de school blijft 1 september 1987, toen voortaan ook meisjes welkom waren. Lang mocht de gelijkberechtiging niet duren. In 1991 viel, in het kader van een algemeen bezuinigingsplan voor het leger, het doek over een instelling die, in enkele decennia, een begrip was geworden. Sindsdien is op de site het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) gevestigd. Dit KHID voorziet in de opleiding van zowel Belgische als buitenlandse hoge officieren, maar ook het KHID zal binnen afzienbare tijd de deuren verhuizen.

Hoog tijd dus om een herbestemming van de site in overweging te nemen. Volgens Brussels minister-president de Donnea moet er in de voormalige Kadettenschool een vierde Europese school komen. Brussels burgemeester Freddy Thielemans vindt dan weer dat op de oude garnizoenplaats, net als in de voormalige brandweerkazerne op het Vossenplein, woningbouw is aangewezen. Uiteindelijk moet de keuze op federaal niveau gemaakt worden, en hebben de Donnea noch Thielemans beslissingsbevoegdheid.

  • Rondleiding zaterdag 19 oktober, 14 uur, Kadettenschool, Sint-Annadreef 96, 1020 Brussel. Inlichtingen en inschrijvingen bij gemeenschapscentrum Nekkersdal, 02/420.56.56.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees