Zesling op Gooikse geitenboerderij

GOOIK -
Op de boerderij Geitjesweelde heeft een Belgische Witte een zesling gebaard. Een vrij unieke gebeurtenis volgens Jan Lots van Geitjesweelde. In de meer dan twintig jaar dat hij geiten kweekt, is dit pas de tweede zesling.

Ook bij zijn collega's schapenkwekers hoorde Lots nog niemand over een zesling spreken. Vier- en vijflingen komen meer voor. Die eerste zesling op boerderij Geitjesweelde in de Zwartsschaapstraat in Gooik dateert van vijftien jaar geleden. Voor Jan Lots en zijn echtgenote Erna Vandendoorent vormen de geiten een professionele bezigheid. Lots denkt een verklaring te hebben voor de geboorte van zeslingen.

Lots: ,,Volgens mij heeft het te maken met de selectie die we doorvoeren. Voor de kweek kiezen we geiten die een hoge hoeveelheid melk geven. En ik denk dat er toch enig verband is tussen melkproductie en vruchtbaarheid. Maar ik kan dat niet bewijzen''.

Lots startte in 1981 met Geitjesweelde en kweekt er de zes rassen die in België erkend zijn. Dat zijn vijf rassen melkgeiten en een ras melkschapen. Een geit van het Belgische Witte ras zorgde voor de zesling. Bij de meeste bevallingen groeit de stal van Lots met twee of drie eenheden, goed voor 120 borelingen per jaar. Maar hij houdt gemiddeld 70 volwassen en 35 jonge dieren. De melk gebruikt de familie Lots voor de aanmaak van kaas, melkijs en gebak met geitenmelk. ,,Voor dat laatste zorgt dochter Sandra. Zij is bakker van beroep. Ten opzichte van roomijs heeft melkijs het voordeel minder vetten te bevatten. Voor ouderen verteert het ook makkelijker''. (JHG)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees