Tientallen klachten uit buurgementen over geurhinder van brandende cokesfabriek in Vilvoorde

Smeulende Marly stinkt

VILVOORDE/BRUSSEL -
De smeulende torens van de gewezen Marly-cokesfabriek veroorzaken sterke geurhinder in Vilvoorde, Machelen en Neder-Over-Heembeek. Zelfs tot in Mechelen en het Leuvense is de stank waarneembaar. Omwille van de rook kregen zes werknemers van een naburig Vilvoords bedrijf af te rekenen met irritatie aan de ogen. Twee buurtbewoners werden misselijk van de walmen.

De rook van de smeulende torens van de cokesfabriek veroorzaakte gisterenmiddag nog veel geurhinder, van in Vilvoorde tot in Mechelen. Zelfs in de gebiedsomschrijving van de Leuvense brandweer, twintig kilometer verderop, liepen meer dan twintig klachten binnen.

Aan de Harensesteenweg in Vilvoorde, bij de firma Abravis Belgium, raakten zes werknemers door de rook geïrriteerd aan de ogen. Ze mochten na onderzoek van de dokter verder werken. Het bedrijf werd even ontruimd. Twee buurtbewoners uit Vilvoorde werden voor observatie naar het ziekenhuis overgebracht. Zij werden misselijk door de rook.


Braakneigingen
De klachten kwamen gisteren vooral uit de wijk De Broek, op een halve kilometer van de Marly Site. Het gemeentebestuur van Vilvoorde eist dat de brand snel wordt geblust want er komen dagelijks tientallen klachten binnen van inwoners die braakneigingen hebben en die misselijk worden van de stank.

De VLD van Vilvoorde reageert ook en uitte haar ongerustheid over het effect van de vrijgekomen roetwolken en gassen voor de volksgezondheid. Burgemeester Jean-Pierre De Groef van Machelen laat weten dat er voortdurend metingen gebeuren en dat er nog geen giftige stoffen zijn vrijgekomen. Hij roept de inwoners op om de hulpdiensten niet onnodig op te bellen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees