Tweewekelijks gaat haar zweethut open voor het publiek

BOMMA BLAUWE WOLK VERTOEFT IN HOGERE SFEREN

Raquel Boeck gaat door het leven als Bomma Blauwe Wolk. De 73-jarige Bomma verloochent haar Indiaanse roots niet en vertoeft met haar traditionele zweethut in hogere sferen. Twee wekelijks houdt ze haar hut open voor het publiek. Wij maakten kennis met de Blauwe Wolk en waren het noorden kwijt. Puffend vonden we de rust in haar ceremoniële zweethut.

Hind FRAIHI

Klop je aan bij Bomma Blauwe Wolk dan krijg een hartelijk ontvangt met drie dikke smakken. ,,Iedereen is hier welkom'', zegt Bomma met haar indianenstaartjes. Bomma Blauwe Wolk veranderde twintig jaar geleden niet plots van identiteit. Ze werd katholiek grootgebracht maar wist van jongs af aan dat ze een roodhuid was. Net als haar voorouders is ze Indiaans. Ze stamt af van de Cheyennes, een vredelievende Indianenstam.

Toen ze 53 was, kwam Raquel in aanraking met haar Indiaans verleden. Haar kleindochter ging naar een seminarie waarin ze zou leren hoe ze een ceremoniële zweethut moest leiden. Raquel vergezelde met tegenzin haar kleindochter. ,,Ik ging naar de seminarie met de gedachte dat de lesgevers charlatans zijn''. Maar Raquel vergiste zich.

Ze ontmoette er geen charlatan maar Lame Deer, een Sioux medicijndokter. De Sioux vormen de grootste Indianenstam in Amerika. ,,Naar wat hij vertelde, was ik al lang op zoek. Het was net een nieuw evangelie,'' vertelt Raquel. ,,Snel daarna maakte ik mijn eerste zweethut mee. Ik voelde meteen een sterke verbondenheid met mijn cultuur.'' Tijdens de ceremonie heeft Lame Deer Raquel een nieuwe naam gegeven. Raquel werd omgedoopt tot Blue Cloud.

Die naam werd haar niet toevallig gegeven. ,,De Cheyennes-stam is afkomstig van Mexico. Later werden ze gedeporteerd naar het zuiden waar ze in reservaten moesten leven. Omdat al iemand in mijn stam de naam Rode Wolk draagt, kreeg ik Blauwe Wolk toegewezen. Bovendien werd zo de link met de blauwe lucht van Mexico gemaakt.''

Zweten

Sindsdien leeft de Blauwe Wolk een ander leven. Een leven zonder regelmaat en zonder verplichtingen. ,,De kinderen verklaarden me gek maar nu hebben ze er geen problemen mee. Voor de kleinkinderen ben ik Bomma Indiaan.'' Met de grote vrijheid die ze voelde, nam de Blauwe Wolk een stapje in de wereld. ,,In 1989 ben ik voor een half jaar terug gegaan naar de Cheyennes. Ik voelde me daar meteen thuis.'' De Cheyennes hadden ook een zweethut staan, maar die werd alleen gebruikt voor de zonnedans. Zo kwam Bomma Blauwe Wolk op het idee om Klein-willebroek en Vlaanderen te laten proeven van de zweethut. De ceremoniële zweethut is een unicum voor Vlaanderen.

 • Info: blauwewolk
 • pandora.be

  Tel:03/844.36.14

  Aangeboden door onze partners

  Hoofdpunten

  Video

  Keuze van de redactie