Derde Van Daele Award voor Nora Wageneire

GENT -
Zaterdag 14 februari 2004 krijgt Nora Wageneire (75), dochter van de Gentse volkstheaterauteur en acteur Leo Wageneire de derde Henri Van Daele Award uitgereikt in centrum Seleskest. De Van Daele Award wordt jaarlijks toegekend aan een Gentenaar die zich bijzonder verdienstelijk maakt(e) voor het volkstoneel.

Leo Wageneire was de eerste, belangrijke vertegenwoordiger van de jongere generatie Gentse volkstoneelspelers in opvolging van Henri Van Daele. Wageneire (1899-1983) debuteerde in 1925 als acteur in de KNS en een jaar later schreef hij ,,Mie Pandoer'', zijn eerste ,,blijspel met zang en dans'' want Wageneire hield met zijn spektakelstukken het midden tussen revue en volkstoneel. In de jaren dertig vormde hij samen met zijn vrouw Yvonne Van Den Berghe het komisch duo ,,Koarelken en Coletjen'' waarvan zelfs plaatopnames werden gemaakt. Tijdens de oorlogsjaren zorgde Wageneire met zijn gezelschap voor het volksvermaak in de Minard. Na '45 reisde hij met zijn gezelschap door Vlaanderen en Nederland waar zijn zelf geschreven blijspelen zoals ,,Adèle'' en ,,Fons Trompet'' werden opgevoerd. In 1957 bracht hij met ,,Agent 17'' ook Helène Marechal op de planken en zijn bekendste successtuk werd zelfs in de Brusselse Folies Bergère maandenlang opgevoerd. Na 1960 trok hij zich terug uit de theaterwereld om de schilderkunst te beoefenen.


Drieluik
Willy Everaert, voorzitter van het Van Daele Award comité, prijst zich bijzonder gelukkig met de keuze van zijn bestuursleden. Everaert: ,,Met Yvonne Delcour hebben we eigenlijk het oevre van Romain Deconinck geëerd en met burgemeester Beke als tweede laureaat kwam heel het euvre van Henri Van Daele nog eens extra in de belangstelling. Nora Wageneire vertegenwoordigt uiteraard het complete werk van onze derde grote volksauteur Leo Wageneire en daarmee hebben we de drie kopstukken van het Gentse volkstoneel vereeuwigd''. De uitreiking van de derde Van Daele Award gaat door op zaterdag 14 februari in centrum Seleskest. Gastvrouw is Lily Castel en voor de muzikale omlijsting zorgt Ronny Marino. Wie de receptie en de uitreiking wil meemaken betaalt 5 euro maar er kan ook worden ingeschreven voor het feestmaal aan 35 euro. Info en reserveren 09-226.2683.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees