Drie Gentse verenigingen vallen in de prijzen

Gouden Druppels voor kansarmen

GENT -
De zesde editie van De Gouden Druppel heeft drie winnaars en eigenlijk ook één verliezer. De Gouden Druppel is een onderscheiding voor initiatieven die de armoede bestrijden. Dit jaar vielen drie Gentse verenigingen in de prijzen: De Sloep, de Sint-Antoniuskring en De Zuidpoort. Er werd 15.000 euro uitgedeeld.

Maar boven de vzw De Gouden Druppel hangen donkere wolken. De vereniging heeft problemen met het ministerie van Financiën. De erkenning om fiscale attesten uit te reiken voor de giften werd in 1999 plots ingetrokken omdat De Gouden Druppel geen rechtstreekse hulp aan armen biedt.

,,Het is verschrikkelijk dat wij door de regering worden afgestraft'', zegt voorzitter Ludo Laerte. ,,We doen er alles aan om iets aan de situatie te veranderen. Maar we verdwalen in de administratieve rompslomp en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Onze weldoeners zijn minder geneigd ons te steunen als hun giften niet aftrekbaar zijn van de belastingen.''

Het Gouden Druppel Fonds verzamelt giften die niet meteen worden weggeschonken, maar die worden toegevoegd aan het fonds. Op basis van de rente wordt tweejaarlijks een geldsom uitgereikt aan één of meerdere liefdadigheidsorganisaties.


Moeite
De drie laureaten zijn op verschillende manieren met armoedebestrijding bezig. De Zuidpoort zet zich vooral in tegen sociale uitsluiting van armen. De organisatie brengt de kansarmen zoveel mogelijk in contact met andere mensen, zodat ze zo hun weg terug vinden in de maatschappij.

De Sloep is een initiatief dat in de wijken Muide-Meulestede en Sluizeken-Tolhuis-Ham kansarme gezinnen helpt met de opvoeding van hun jonge kinderen. In die wijken wonen veel mensen die moeite hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen.

Voor Gentenaars die hun hoofd echt niet meer boven water kunnen houden, is er de Sint-Antoniuskring, die in de elementaire behoeften van de armen probeert te voorzien. Ongeveer 250 mensen leven van de voedselbedeling van de Sint-Antoniuskring. Om de veertien dagen kunnen ze ook gratis kleren komen ophalen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees