Spaarbekken en zuivering voor Ringwater

WEMMEL -
Volgens het voorontwerp van de Wegendienst Vlaams-Brabant komt er in Wemmel een spaarbekken met een plantenzuivering voor het water dat van de Brusselse Ring in de richting van de Wemmelse velden loopt.

De Wegendienst is al enkele jaren bezig met de plannen voor de vernieuwing van de Grote Ring in Wemmel. Er komt een nieuw op- en afrittencomplex aan de Steenweg naar Brussel. Het (groene) leegstaande gebouw van de vroegere voetbalploeg ,Etoile Marrocaine' aan de Steenweg naar Brussel net naast de Ring, moet volgens het ontwerp worden afgebroken om plaats te maken voor een spaarbekken.

Het bekken - met plantenzuivering - moet de lager gelegen gebieden in Wemmel - zoals de omgeving van de Ronkel en de de vijver van de sporthal- bij hevige regenval behoeden voor wateroverlast. Via de plantenzuivering wordt het zwaar vervuilde regenwater van de Brusselse Ring deels gezuiverd. Het Ring-water wordt gemengd met olie- en brandstofresten.


Rotonde
Voorlopig is er nog geen rotonde voorzien aan de op- en afrit van de Steenweg naar Brussel. De brug aan de Steenweg wordt vernieuwd. De werken zijn voorzien in 2003.

Bedoeling is om langs de Steenweg naar Brussel of Brusselsesteenweg aan het op- en afrittencomplex geen kruisende bewegingen meer te hebben. De werken zullen volgens ingenieur Chris Caestecker van de Wegendienst Vlaams-Brabant 6,2 miljoen euro (250 miljoen frank) kosten.


Oprit AZ-VUB
Op vraag van het AZ-VUB in Jette komt er een oprit voor de Ring richting Groot-Bijgaarden aan de Brusselsesteenweg. Ziekenwagens moeten er nog steeds een omweg van enkele kilometers maken als er zich een ongeval voordoet ter hoogte van Zellik of Groot-Bijgaarden. Een oprit verbindt de hulpdiensten onmiddellijk met de Ring.

In de plannen van de Wegendienst Vlaams-Brabant voor de heraanleg van de Grote Ring, wordt in een laterale weg voorzien. In 2003 wordt de Grote Ring in Wemmel aangepakt. Daar blijven drie rijstroken behouden. Nieuw is dat er twee extra rijvakken komen, als laterale weg.

In 2005 start de vernieuwing van de Grote Ring in Zellik, een jaar later is Groot-Bijgaarden aan de beurt. De Wegendienst wil een laterale weg met de Grote Ring tussen Wemmel en Groot-Bijgaarden aanleggen.

Deze weg zal de oprit in Wemmel aan de Limburg-Stirumlaan verbinden met de afrit in Groot-Bijgaarden. Het gaat hierbij wel om een meerjarenplan.

Er is opnieuw sprake van de aanleg van een rotonde aan het kruispunt van de Romeinsesteenweg met de Steenweg naar Brussel. Deze plannen zitten al jaren in de koelkast omdat de bevoegde overheden niet overeenkomen.

De rotonde zou komen op de grensscheiding tussen Vlaanderen (grondgebied Wemmel) en het Brusselse Gewest. Uiteraard moeten ook de betrokken gemeentebesturen hun zeg krijgen. (JHW)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees