Ecologische golfbrekers, duinen en zand trotseren stormweer

Oostende krijgt strandnatuurreservaat


OOSTENDE - ,,Na de bouw van de westelijke en oostelijke strekdam rond de haven in Oostende krijgt de stad niet alleen een betere kustverdediging -- een toeristische beleving vanop de westelijke dam--, maar ook een onmiskenbare extra waarde voor de natuur. Wat langs de buitenzijde van de oostelijke dam zal aanwassen, is vergelijkbaar met de Baai van Heist en wordt zonder twijfel strandnatuurreservaat.'' Dat zei Marc Meersman, raadgever van minister van Openbare Werken Steve Stevaert, donderdag op het colloquium rond het kustzonebeheer in Oostende.

De ministeriële raadgever wees er op dat na de natuurlijke aanwas van slokken en schorren langs de Zeebrugse strekdam in Heist geopteerd werd een sterneneiland op te spuiten van 3 hectare.

,,Het is de bedoeling dat vogeleiland uit te breiden tot 5 hectare. Naar Oostende toe behoren dergelijke meerwaarden aan de economische kant van een haven ook tot de mogelijkheden. Een haven heeft ook een maatschappelijke missie'', stelt Marc Meersman.


Kustverdediging
De nieuwe havendammen voor Oostende worden het sluitstuk van de harde kustverdediging .

,,Er werden zeedijken gerealiseerd in De Haan, Knokke-Heist en Blankenberge. De renovatie van de dijk in Middelkerke-Bad en Westende nadert zijn voltooiing. Die in Oostende is aan de gang en ook voor Nieuwpoort werden de fondsen voorzien. Het geïntegreerd kustbeleid, waarbij diverse administraties samen over één ontwerp buigen, leiden naar het afstappen van de harde zeewering'', gaat Marc Meersman verder.

,,We gaan de natuurlijke elementen gebruiken. Zo is er een nieuw ontwerp voor de golfbrekers, dat uniek is in de wereld en werd ontwikkeld door de administratie Waterwegen en Zeewezen, Aminal en het Instituut voor Natuurbehoud. Het heeft als doel de golfbreker niet louter als kustverdediger te aanzien, maar er ook een ecologisch rendement aan te geven'', aldus de raadgever van minister Stevaert.

,,Een tweede belangrijke kustwering is het verwerven van de resterende private duinen. Eerst komt de aankoop van de Sint-Laureinsduinen in Middelkerke en het opdoeken van het zwaar belastend campingtoerisme. Nu Home Fabiola in Oostende verworven is, kan de afbraak beginnen opdat deze duinen zeewering worden. Daarnaast zal via aanhoudende monitoring de evolutie van het strand en de duinen gevolgd worden om zo nodig zand op te spuiten. De eerstvolgende opspuitingen vinden plaats in Oostende en tussen die badstad en Middelkerke'', aldus nog Marc Meersman.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees