Buren willen Algerijnse familie in Nukerke houden

Nog dertig dagen om verblijfsvergunning te bemachtigen

NUKERKE -
De Algerijnse familie Kouider uit de Leliestraat in Nukerke krijgt nog dertig dagen de tijd om een verblijfsvergunning in handen te krijgen. Als dit niet lukt moeten zij het Belgische grondgebied verlaten. Een ramp voor het gezin dat niet meer naar Algerije durft terug te keren. De buren in de Nukerkse woonwijk zijn zeer met de familie begaan en hopen op een oplossing.

Het tragische verhaal begint in juni 1999, als Ali Kouider en Sabah Nemer en hun kinderen Fatima en Soumeya zich niet meer veilig voelen in hun thuisland Algerije. Ze verkopen er al hun bezittingen en komen met een toeristenvisum voor één maand naar België. Hier wordt een regularisatieverzoek ingediend wegens ,,buitengewone omstandigheden in het land van herkomst''. Deze vraag wordt onontvankelijk verklaard. Brieven naar de dienst Vreemdelingenzaken blijven onbeantwoord.

Ondertussen werkte Ali twee en een half jaar in een bedrijf in Zulte. Toen de bedrijfsleider vernam dat Ali niet over een verblijfsvergunning beschikt, moest hij hem, tot zijn grote spijt want Ali was een uitstekende werkkracht, ontslaan.

Marc Droeshaut en Linda Coppens, de buren in de Leliestraat, steunen het gezin al jaar en dag. ,,Alle papieren die ze ontvangen in het Nederlands, vertalen wij. En als we in onze tuin groenten te veel hebben bezorgen we ze aan hen. Want nu krijgen ze het toch wel erg moeilijk: de vader is al bijna één jaar werkloos en ze hebben vier kinderen om voor te zorgen. Sinds januari ontvangen ze zelfs geen kindergeld meer", zegt Linda Coppens.

,,Het zijn heel vriendelijke mensen, die zich aangepast hebben aan de leefcultuur in België. Ze zijn met alles in orde. Alle facturen worden tijdig betaald. Zij hebben hier met nog niemand problemen gehad. Toen we vorig jaar rondgingen om vijf handtekeningen van de buren te krijgen om hun verlengd verblijf in België te steunen, waren er zelfs veertien mensen bereid de petitie te ondertekenen'', vertelt Marc Droeshaut.

Ali Kouider is de wanhoop nabij: ,,Vier jaar geleden zijn we met één miljoen binnengekomen, tijdens twee en half jaar werken hebben we wat kunnen sparen, maar sinds oktober 2002 ontvangen we niets meer. Ik wil het je gerust zeggen: vandaag hebben we nog 2.500 euro over, dan is alles op''.

Moeder Sabah blijft ook niet bij de pakken zitten: ,,We hebben al brieven geschreven naar Koning Albert en Koningin Fabiola, naar Prins Filip en Prinses Mathilde. Telkens kregen we het antwoord dat onze zaak zou behandeld worden, maar ik denk dat ons dossier verloren gegaan is. En dat in een land dat men mij had voorgesteld als het land van de menselijkheid en de kinderrechten''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees