Pseudo-vogelpest vormt slechts miniem gevaar

WEVELGEM -
Het Federaal Voedselagentschap wil geen onnodige onrust zaaien na de ontdekking van pseudo-vogelpest in Wevelgem. De duiven in het hok van Gino Clicque zijn klaarblijkelijk in orde, maar toch worden uit voorzorg enkele maatregelen doorgevoerd. De duivenmelker zelf is karig met commentaar maar kan de beslissing moeilijk aanvaarden. ,,De analyses dateren al van twee maanden geleden. Geen enkele duif kent nu problemen'', zucht hij.

Duivenmelkers weten welke kwaliteit aanwezig is in de duiventil van Gino Clicque uit de Nachtegaalstraat. 2002 was voor de tuinaannemer een boerenjaar met onder meer een nationale titel met jonge duiven op de halve en hele fond en 23 eerste prijzen.

Twee maanden geleden kenden twee van zijn naar schatting 400 duiven echter problemen. ,,Omdat niet meteen duidelijk was wat er scheelde, liet de dierenarts enkele analyses uitvoeren in een labo'', zegt Pascal Houbaert van het Federaal Voedselagentschap. ,,Uiteindelijk bleek het pseudo-vogelpest, bijlange niet te vergelijken met de echte vogelpest.''

De twee duiven werden weggenomen. De wedstrijdduiven gevaccinneerd geweest tegen de besmettelijke pluimveeziekte, maar volgens het Voedselagentschap is mogelijk van dat vaccinatieschema afgeweken. In elk geval mag Gino Clicque in de komende zestig dagen geen duiven inkorven. Een streep door de rekening van de duivenmelker.

De politie verdeelde gisteren intussen ook een brief met enige informatie aan 1.700 omwonenden uit. Aan eigenaars van pluimvee en vogels -- vooral gericht op duivenmelkers -- wordt gevraagd om zich voor dinsdag te melden bij de gemeente. De duiven in een straal van 500 meter moeten in het hok blijven, maar als ze gevaccineerd zijn (zoals alle wedstrijdduiven) mogen ze toch worden ingekorfd. ,,Het is geen rigide schutkring, temeer ook omdat er geen pluimveebedrijven betrokken zijn'', aldus Houbaert. (JF)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees