AZ Groeninge in Kortrijk boekt vitale tijdswinst

Scanner brengt verwondingen in dertig seconden in beeld

KORTRIJK -
Door de aankoop van een scanner van een nieuwe generatie kunnen artsen bij een spoedopname op de campus Maria's Voorzienigheid in Kortrijk belangrijke tijdswinst boeken. Met de nieuwe scanner werd op dezelfde campus ook een stroke-unit in gebruik genomen om de behandeling van beroertes te verbeteren.

Voor algemeen directeur Jan Deleu is het duidelijk. Zonder de fusie van de vier ziekenhuizen en de nieuwe verdeling van de diverse specialisaties waarbij versnippering werd vermeden, zouden de investeringen nooit mogelijk zijn geweest. De aankoop van de nieuwe scanner alleen al kost het ziekenhuis 1,25 miljoen euro.

,,Het toestel laat ons toe om heel snel een resem scherpe beelden te maken, gelijk waar in het lichaam'', zegt dokter Patrick Seynaeve. ,,Vroeger leidde scannen tot hoge bestralingsdoses, maar met deze nieuwe generatie scanners worden die door allerlei technische snufjes sterk beperkt. Het gaat om het meest performante toestel dat op dit ogenblik op de markt is. Van iemand die in de spoeddienst wordt opgenomen na een ongeval, krijgen we in dertig seconden een totaalbeeld van alle verwondingen. Wat belangrijke tijdswinst oplevert.''


Tot 500 beroertes
Die tijdswinst is ook van belang voor de behandeling van beroertes. Door nieuwe behandelingen kan men in specifieke gevallen bloedklonters oplossen. Voorwaarde is wel dat die behandeling gebeurt binnen de drie uren na de beroerte.

Het AZ dringt daarom aan op een snelle melding. De aanpak van beroertes gebeurt binnen het AZ voortaan in de stroke-unit . Deze speciale dienst komt er in aansluiting met de afdeling waar men hartinfarcten behandelt. Samenwerking tussen beide diensten is erg belangrijk.

,,Deze dienst was noodzakelijk, want beroertes blijven frequent voorkomen'', weet dr. Pol Bourgeois. ,,In de regio Kortrijk zijn er jaarlijks 400 á 500 gevallen.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees