Freya Van den Bossche over berging Tricolor in Brugge

,,Ik verwacht geen besmeurde vogels''


Federaal minister voor leefmilieu Freya Van den Bossche en haar collega voor de Noordzee Johan Vande Lanotte zijn donderdagochtend in Brugge door de West-Vlaamse gouverneur gebrieft over de bergingswerken van de Tricolor. Na afloop van de vergadering stelden beide ministers dat ze geen grote hinder verwachten. Vande Lanotte verwacht geen olie op de stranden en Van den Bossche verwacht geen besmeurde vogels.

Volgens Vande Lanotte is de kans bijzonder klein dat bij de bergingsoperatie zoveel olie zal vrijkomen dat de stranden bedreigd worden. ,,Dat er dagelijks spatjes olie uit het wrak vrijkomen, hoort bij het werk'', sprak Vande Lanotte donderdag. ,,Dinsdag en woensdag was dat bij het afzagen van de schoorsteen al het geval. Het ging om twintig emmers olie in een hele zee. Dat is zoveel verontreiniging als eens spuwen in een zwembad. Dergelijke verontreinigingen worden ter plaats onmiddellijk opgeruimd door de bergers zelf. Als die het niet de baas kunnen, komen er extra oliebestrijdingsschepen uit België en Frankrijk. Worden de stranden bedreigd, dan wordt het rampenplan van de Noordzee afgekondigd en coördineert de West-Vlaamse gouverneur. Zover komt het wellicht niet.''

Freya Van Den Bossche liet zich vooral informeren over de eventuele gevolgen voor het milieu. Ze kreeg van het BMM te horen dat er weinig vogels aanwezig zijn op de locatie van de berging. Een nieuwe zwerm van 15.000 besmeurde vogels verwacht de nieuwe minister niet. Pas vanaf oktober, wanneer de berging op haar einde loopt, zijn er weer meer vogels in de buurt.

Het BMM voert tijdens de berging het aantal controles op illegale lozingen op. De beheerseenheid wil vermijden dat andere schepen van de berging gebruikmaken om kleine hoeveelheden spoelwater van hun tanks over boord te kieperen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees