Ex-gemeenteraadslid schrijft boek over zijn hometown Antwerpen

Christian Leysens onvoltooide stad


Christian Leysen, de zakenman die als VLD'er uit de gemeenteraad stapte uit onvrede met de bestuurscrisis, heeft een apolitiek boek klaar over zijn hometown Antwerpen. Geen politiek memoire zoals Leona Detiège onlangs op papier zette, maar een heus geschiedenisboek mét toch enkele politieke voorstellen naar de toekomst. Het boek solliciteert openlijk naar een plekje onder uw kerstboom.

door Katrien DE MEYER

Patrick Janssens (SP.A) noemt het een boek waarop elke burgemeester alleen maar jaloers kan zijn, dat hij het niet zelf geschreven heeft. ,,Ik ben dinsdagavond in bed gekropen met het boek, na een vermoeiende gemeenteraadszitting. Het heeft me geraakt. De prachtige coverfoto van de stad, gehuld in de mist, vat het samen: Antwerpen is een stad met een groots verleden, maar een onzekere toekomst.''

Het boek schetst het ontstaan van de Scheldestad, van de eerste nederzetting tot het hypermoderne justitiepaleis, verlucht met interviews van architecten, Vlaams Bouwmeester bOb Van Reeth, stadsbouwmeester René Daniëls en historicus Herman Van Goethem.

De 250 illustraties maken het ook een prettig kijkboek, met oude stadsfoto's en schilderijen, zoals het stadsgezicht dat Van Gogh vanuit zijn raam aan de Lange Beeldekensstraat maakte.


Al tijdelijke bootbrug in 1621
In het hoofdstuk Stad in de steigers zet Leysen de toekomstige skyline van Antwerpen uit, met montagefoto's van het toekomstige Kievitplein, het nieuwe justitiepaleis, de Oosterweelverbinding, het Museum aan de Stroom, het Eilandje. Ook de grote droom van Leysen - een brug over de Schelde - krijgt een prominente plek. Om te bewijzen dat hij het warme water niet uitvindt, diept Leysen historisch bewijs op dat de aartshertogen Albrecht en Isabella in 1621 bijvoorbeeld al een tijdelijke bootbrug aanlegden.

,,Waarom heeft Shanghai in vijf jaar tijd twee bruggen kunnen bouwen en vijf tunnels over en onder zijn rivier en zitten we hier in Antwerpen te zeuren over gebrek aan durf en middelen?'' schrijft hij in het voorwoord.

Historici Axel Polis en Marie-Anne Wilssens stelden het boek samen.

  • Antwerpen-Onvoltooide stad. Ontwikkeling tussen droom en daad (Lannoo), 207 pagina's, 29,95 euro, vanaf vandaag in de boekhandel. Discussieforum op www.onvoltooidestad.be
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees