Bier van Celis wijkt voor vleermuizen

HOEGAARDEN - De Hoegaardse bierbrouwer Pierre Celis mag zijn Grottenbier niet laten rijpen in de grotten van het Waals-Brabantse Folx-les-Caves aan de Kleine Gete. Ze zijn uitgeroepen tot beschermd gebied, want er huizen vleermuizen in en niemand mag die storen.
Celis trok dan voor de bierrijping naar de grotten van het Limburgse Kanne aan de Jeker. ,,Bier voor export naar Amerika'', glundert de uitvinder van het Hoegaardse witbier. Maandag vertelt hij zijn verhaal om 11.03 uur op Radio 1 in het programma De Nieuwe Wereld.

Al is hij 78

jaar jong, thuis blijven zitten en niets doen, is Pierre Celis niet gegeven. Geregeld toert hij naar Californie om zijn dochter een handje toe te steken in de verkoop van bier. ,,Die zien we hier nooit terug'', gelooft de door de wol geverfde bierbrouwer, door wie Hoegaarden de faam van bierdorp in de jaren '60 herwon. Hij bracht in Amerika en bij ons de Celis White en Celis Bock op de markt en nu ligt nog wat meer in de grotten van Kanne te rijpen.


Rijping in Kanne
Zijn Grottenbier - Celis noemt het ook abdijbier - brouwt hij in het Poperingse Watou. Het rijpt aan de andere kant van ons land, in het Limburgse Kanne in de galerijen onder de Sint-Pietersberg. Na de ontginning van krijtturf kwamen er in die grotten champignonkwekerijen. En Celis met zijn bier. ,,Ideaal om het te laten rijpen'', aldus Celis. ,,De temperatuur is er constant elf tot twaalf graden Celsius. De flessen liggen plat. Geregeld moeten we ze wat draaien. Het bier heeft zeven graden alcohol. Straffe kost dus. Het rijpt minstens twee maanden, maar soms ook twee jaar. Hoe langer de rijping, hoe beter het smaakt. Veel ligt er niet hoor. Ik doe dat immers allemaal maar voor mijn plezier. Maar straks exporteer ik het toch naar Amerika. Daar zitten straffe bierdrinkers. Ook hier komt mijn Grottenbier in de cafés, bij bazen die erom vragen.''

Graag had Celis ook de grotten of Romeinse steengroeven van Folx-les-Caves gebruikt voor de rijping. Dat dorp ligt maar op een boogscheut van Hoegaarden en Celis kocht er drie hectare grotten. Maar hij krijgt geen vergunning er bier te laten in rijpen.

,,De grot is nu geklaseerd als een soort monument. Er huizen vleermuizen in en die krijgen voorrang op mijn bier. Ik wil de grotten weer verkopen. Naar ik verneem is het Waalse gewest geïnteresseerd en ook de Waals-Brabantse gouverneur ging er al een kijkje in nemen. Maar over de prijs zijn we het nog niet eens.''

Celis heeft nog meer brouwsels in de ketel. Hij werkt aan een reeks fruitbieren: kriek, framboos en perzik. ,,Dertig procent echt fruitsap, de rest witbier van Hoegaarden'', geeft hij mee. Straks drinken de Amerikanen ook die speciaalbieren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees