Crevette es de vedette verplaatst Maxim's van Parijs naar Gent

Trac viert tien jaar met lochte serveuses

GENT -
Van vrijdag 22 februari tot 3 maart viert Theater Trac zijn tienjarig bestaan met Crevette es de vedette , een bewerking van de boulevardkomedie La dame de chez Maxim's van Georges Feydeau.

Regisseur Anton Cogen verplaatste de actie naar een Gents cabaret begin jaren zeventig en verwerkte zelfs Gents gezongen Beatles-covers in het volkse spektakel.

Geboren en getogen Gentenaar Cogen heeft er tijdens de repetitie duidelijk lol in: ,,De bewerking van deze typische Feydeau-klucht heb ik eerder al gerealiseerd voor theater Pact in Aalst, maar deze adaptatie naar typisch Gentse toestanden is nog veel plezieriger. Het stuk is honderd jaar oud, maar door het naar Gent te transfereren in de toch woelige jaren zeventig kan ik ook nog toespelingen maken tussen toen en nu. Uiteraard is de Parijse Maxim's, waar het oorspronkelijke verhaal zich afspeelt, niet te vergelijken met onze Gentse Maxims, maar het wordt wel dolle pret.''

Het stuk bevat veel dans en live vertolkte muziek die de achtergrond vormen voor ,,ene lustige historie van een lochte serveuse en nen hippen docteur in Gent op 't einde van de sixties''.

Voor de choreografie werd Greta Linz ingehuurd, de grote dame uit de glorietijd van de grote revues. Linz heeft zelfs optredens in het Amsterdamse Carré en tournees met het legendarische duo Snip en Snap op haar palmares staan.


Dialectensaus
,,Deze productie moest swingen, maar mocht ook wat kosten'', vertelt hoofdrolspeelster Marijke Verhaege, tevens secretaresse en enige nog overgebleven stichtend lid van Trac. In 1993 ging Theater Trac van start in thuisbasis Sint-Amandsberg en nam meteen zijn eigen stek in tussen de daar bestaande rederijkerskamers Yverige Jonckheit en Balsemblomme.

Trac profileerde zich met uitzonderlijke en naar amateurnormen eerder moeilijk te realiseren producties als De nacht van Suzy Bernstein en De miraculeuze comeback van Mea Loman .

,,Deze Feydeau-bewerking is overgoten met een dialectensaus want behalve Gents wordt er ook West-Vlaams en Meetjeslands gesproken en gezongen. Dit is onze interpretatie van volkstheater'', zegt Verhaege.

Naast Verhaege, als de lochte serveuse, spelen ook mee: Patrick Pevenage (dokter Kleenzak), Kathlijne Depuydt (madame Gaby), Johan Van Hoorde, Tony Van Den Broucke, Sofie Demol en Frans babbelaar Van Hijfte.

Crevette es de vedette, vrijdag 22, zaterdag 23 en woensdag 27 februari, vrijdag 1 en zaterdag 2 maart om 20 uur, zondagen 24 februari en 3 maart om 15 uur, in de zaal van theater Krakeel, Theaterstraat 33, Gentbrugge, reserveren 09-223.17.81.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees