Destelbergense gemeenteraad buigt zich over malaise in rusthuis De Bloesem

OCMW-voorzitster onder vuur

DESTELBERGEN/HEUSDEN -
De Destelbergense oppositiepartijen SP.A, Agalev en N-VA legden OCMW-voorzitster Liliane Lebon tijdens de gemeenteraad het vuur aan de schenen over de malaise binnen het OCMW-rusthuis De Bloesem. Ook de bestuursmeerderheid kreeg een veeg uit de pan.

Filip Van Hende (SP.A) stelde dat de al jarenlang bevroren gemeentelijke OCMW-subsidie mee aan de oorsprong ligt van het conflict. ,,De kosten stijgen maar de betoelaging blijft gelijk. Dus moet er op andere posten beknibbeld worden'', zei Van Hende. ,,De kortsluiting die mede door het studiebureau Fimac veroorzaakt is, is alleszins zonder voorgaande in Destelbergen.''

SP.A en Agalev eisten niet langer het ontslag van voorzitster Lebon, maar drongen er wel op aan dat ze tijdelijk een stap opzij zou zetten omdat de situatie in het rustoord een persoonlijk conflict geworden is. Volgens Lebon werd Fimac in de arm genomen omdat men in Destelbergen niet over de nodige knowhow beschikte om het kwaliteitsdecreet te implementeren. ,,Een kwaliteitscoördinator, zoals we er nu een in Heusden hebben, zal het werk van Fimac voortzetten. Zodra Destelbergen op hetzelfde niveau is, zal Fimac niet langer nodig zijn'', wist Lebon.

,,Het voorbije probleem heeft eigenlijk niets te maken met het uurrooster, maar wel met de invoering van het kwaliteitsdecreet, iets wat buiten onze wil om gebeurt'', stelde de voorzitster, die geen persoonlijk conflict wou worden aangewreven. Filip Van Hende wees er wel op dat zeven personeelsleden al uit Heusden waren weggetrokken, maar volgens Lebon lagen persoonlijke redenen daar aan de oorsprong.


Nieuwbouw
Volgens de CD&V-fractie moet Lebon er op toezien dat er aan het bestaande communicatieprobleem geschaafd wordt en dat het personeelsbestand gehandhaafd blijft voor de goeie werking van het oude uurrooster. Vervanging van de vier personeelsleden die naar Heusden overgeplaatst zijn, dringt zich volgens Lebon niet op omdat er momenteel negen bedden in het tehuis zijn vrijgekomen. ,,Het behoefteplan is bijna klaar. Op basis daarvan zal een evenwicht worden gezocht.''

Liliane Lebon wist ook nog te vertellen dat tegen het einde van het jaar wellicht de eerste steen van het geplande nieuwe rusthuis zal worden gelegd. Het reservefonds dat het OCMW de voorbije jaren heeft opgebouwd, is daar integraal voor bestemd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees