Brugse burgemeester reageert op rellen na Club Brugge-Anderlecht

,,Geen risicomatchen meer 's avonds''


Als het van burgemeester Moenaert afhangt, worden geen risicovoetbalmatchen meer 's avonds gespeeld. Net als op de beruchte 29ste januari 1999 deden zich voor en na de match Club Brugge-Anderlecht van zondagavond weer rellen voor en richtten supporters heel wat schade aan. ,,Omdat het twee jaar rustig was gebleven, hadden wij de wedstrijd op zondagavond toegestaan. Maar Club Brugge-Anderlecht heeft kennelijk zo'n symboolwaarde dat een twintigtal man bewust amok willen maken. Wij moeten daar onze conclusies uit trekken'', zegt Moenaert.

De politie, 450 man sterk, pakte na de match in totaal negen supporters administratief op, voor de wedstrijd werden drie man gerechtelijk opgepakt. Het gaat om drie Clubsupporters die voor de match supportersbussen van Anderlecht met stenen bekogelden in de Doornstraat. Ze zullen via het snelrecht berecht worden. Kennelijk was het bedoeling van enkele heethoofden de Anderlechtse bussen al op de autoweg aan te vallen, maar dat kon verijdeld worden. In de Doornstraat raakte één Anderlechtsupporter lichtgewond toen hij een steen tegen het hoofd kreeg. Zes buschauffeurs dienden een klacht in omdat hun voertuigen beschadigd zijn. Nog voor de match werd een politieagent die in de buurt van het stadion het verkeer stond te regelen, lastig gevallen door Clubsupporters. Hij is arbeidsongeschikt geslagen.


Zitjes
Na de match was het de beurt aan Anderlechtsupporters die in het stadion hun woede koelden op alweer een tachtigtal zitjes. Ook enkele hekken in de westtribune werden gesloopt. De amokmakers zullen geïdentificeerd worden via de videobeelden en gerechtelijk vervolgd worden. Op weg naar hun bussen maakten Anderlechtsupporters heibel op de persparking en werden wagens en een muziekinstallatie van Canal+ beschadigd. Omdat het donker was, wordt hun identificatie moeilijk.

Voor burgemeester Moenaert is de maat weer vol. ,,Vandaag stellen we de schade in het stadion vast en ondernemen we de nodige stappen om de daders te doen betalen. Er zijn niet alleen zitjes, hekken en wagens beschadigd maar ook mensen lastig gevallen, niet alleen die politieagent maar ook een meisje in het park. Dat vraagt weer om een keiharde houding.''

Moenaert prijst zich gelukkig dat hij anderhalve maand geleden op papier geëist heeft dat de camera's in en buiten het stadion goed zouden werken, ,,anders zou men weer kunnen inbrengen dat de beelden gemanipuleerd zijn, zoals dat de vorige keer gebeurde.''

Pas onlangs heeft Anderlecht de 1,4 miljoen frank aan schade betaald die het Jan Breydelstadion opliep bij de vorige ,,belegering''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees