Militairen oefenen voor verblijf in Kosovo

Schrik niet als para je wagen controleert

WESTERLO -
Wie zich vandaag in de omgeving van Westerlo met de auto op de weg waagt, loopt de kans gecontroleerd te worden door paracommando's. De militairen maken deel uit van een eenheid die eind volgende maand naar Kosovo vertrekt voor een vredesondersteunende operatie. Omdat de para's in de Balkan verkeerscontroles moeten uitvoeren, worden die situaties zo getrouw mogelijk nagebootst.

Het concept is niet nieuw. Toen hun bataljon naar Kosovo werd uitgestuurd, oefenden ook de para's van Tielen op de openbare weg. Straks zijn de para's van het Eerste Bataljon uit Diest aan de beurt. De oefening kreeg de naam Red Pegasus mee. ,,We rekenen op de vrijwillige medewerking van de bevolking'', legt adjudant-chef Scheerlinck uit. ,,Voor de controleposten worden de automobilisten al even staande gehouden met de melding dat er een militaire oefening aan de gang is en of hij of zij wil meewerken door de koffer te laten doorzoeken. Wie geen tijd of zin heeft, mag gewoon verder rijden.''

De lokale politie houdt in de buurt van de controleposten een oogje in het zeil. Het is immers niet uitgesloten dat er automobilisten passeren die écht wat verbergen. Voor de inplanting van de oefenzone werd rekening gehouden met de werkelijke grootte van het gebied dat de Belgen in Kosovo moeten beveiligen. De hele oppervlakte bedraagt ongeveer 35 op 50 km. In Vlaanderen wordt dat het gebied tussen Diest, Kasterlee en Tienen.


Incidenten
Naast de wegcontroles worden nog andere situaties, zoals een huiszoeking, geënsceneerd. Andere militairen zullen voor incidenten zorgen. In totaal nemen ruim zevenhonderd militairen deel aan de oefening. De strijdmachten zetten 170 voertuigen in, waarvan 32 gepantserde wielvoertuigen van het type Pandur.

Gisteren werden de deelnemers aan de oefening in plaats gesteld, zoals dat in militaire termen heet. Vandaag kan de eigenlijke oefening beginnen. Red Pegasus loopt tot 22 februari.

Dat de oefening meer is dan militaire spielerei, bewijst het bezoek van prins Filip, dat morgen plaats zou vinden. De prins, die tijdens zijn militaire loopbaan deel uitmaakte van het 3eBn Para, zal op verscheidene plaatsen op het terrein de oefeningen volgen.

Guy Van Hirtum, burgemeester van Westerlo, krijgt op die manier dan toch heel even hulp van de para's bij het handhaven van de orde in zijn gemeente. Tijdens de inbrakenplaag in de Zuiderkempen van ruim een jaar geleden had Van Hirtum voorgesteld het leger in te zetten om buurten te beveiligen. Een voorstel dat door de hogere overheid verticaal werd geklasseerd. (MPH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees