Tijdelijke oplossing voor slachten van schapen

Mechelen klaar voor Offerfeest

MECHELEN -
Mechelen heeft de nodige voorbereidingen getroffen voor het islamitische offerfeest dat plaatsvindt op vrijdag 22 februari. Om de rituele slachting niet illegaal te doen verlopen, wordt een pand achter het Mechelse slachthuis ter beschikking gesteld. Thuisslachtingen zijn immers bij wet verboden en het slachthuis kreeg vorig jaar november geen vergunning schapen te slachten. Voor het offerfeest wordt een uitzondering gemaakt.

,,Een moeilijk dossier.'', zucht Ali Salmi wanneer hij over de voorbereidingen van het Offerfeest spreekt. De Mechelse schepen voor welzijn en gezondheid kreeg in november vorig jaar te horen dat het slachthuis van zijn stad geen vergunning had voor de offerschapen van het islamitische feest. Na een inspectie van het IVK (Het Instituut voor Veterinaire Keuring) en van Landbouw moet de federale regering een vergunning voor het slachten van schapen afleveren. Daarvoor kreeg Het Algemeen Slachthuis van Mechelen een njet. Maar speciaal voor de twee islamitische feestdagen, op 22 en 23 februari, heeft de federale overheid wel het licht op groen gezet. En dan nog op een specifieke locatie. ,,Een pand achteraan het slachthuis zal dienen als tijdelijk slachtplaats voor het rituele offer'', zegt Salmi.,,Let wel, dit is alleen voor particulieren en gezinnen uit Mechelen''.

Deze tijdelijke oplossing diende zich pas vorige week vrijdag aan. ,,Diezelfde dag hebben we brieven gestuurd naar de moslimgemeenschap in Mechelen. Daarin staat dat ze eerst hun slachting moeten aangeven bij het stadshuis. Zonder aangifte, geen slachting in het slachthuis'',vertelt Salmi. De moslims van Mechelen werden ook via affiches en folders op de hoogte gebracht van de nieuwe regeling.


Geen thuisslachtingen
Het Mechelse slachthuis ligt niet wakker van een eventuele stormloop op vrijdag en zaterdag. Een slachtcapaciteit werd dan ook niet opgesteld. ,,Rond deze tijd van het jaar worden de lammetjes pas geboren. Daardoor krijg je weinig aanbod en dus dure prijzen voor schapen'', zegt Ludo Leys, afgevaardigde bestuurder van Het Algemeen Slachthuis van Mechelen. Ook Salmi verwacht geen lange rijen voor de slachtbank. ,,Er zijn moslims die hun schaap offeren bij boeren die een vergunning hebben voor de schapenslachting. De mensen zijn vrij om de beesten te slachten waar ze willen, zolang ze thuis geen bloed vergieten'', zegt Salmi. Vorig jaar vierden de moslims het Offerfeest in mineur. Door de mond- en klauwzeercrisis was het verboden om schapen te slachten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees