PS schiet Vlaamse schepen ter hulp

WATERMAAL-BOSVOORDE -
Philippe Moureaux, de voorzitter van de Brusselse PS, heeft een einde gemaakt aan de spanning die er al weken heerst rond de Vlaamse schepen voor Watermaal-Bosvoorde. In theorie. In de praktijk blijft het voor Annemie Vermeylen (Agalev) spannen tot vanavond.

Op de gemeenteraad wordt vanavond haar kandidatuur voor een Vlaams schepenambt ter stemming voorgelegd.

De Vlaamse schepenen zijn een uitvoering van het Lambermont-akkoord. Dat bepaalt dat Brusselse gemeenten waar een Vlaming de voordracht van de burgemeester mee ondertekend heeft een Vlaamse schepen moeten opnemen in het college. Agalev'ster Vermeylen, die in Watermaal-Bosvoorde aan die voorwaarde voldoet, botste echter op Martine Payfa, de FDF-burgemeester die zich als een duivel in een wijwatervat weert tegen haar benoeming.

Payfa haalt daarvoor het evenwicht in het schepencollege aan. Ze heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat ze niets wil weten van een ,,opgelegde'' schepen. Dat ze daarbij de Lambermont-miljoenen misloopt, deert haar niet. De gemeente is rijk genoeg.

Na gemor vanuit Vlaamse hoek voerde de PRL, die samen met Payfa's FDF een federatie vormt, de voorbije weken de druk op Payfa op. Voorzitter Daniel Ducarme en vice-premier Louis Michel benadrukten dat de gemeente de wet moet respecteren. De Brusselse minister-president François-Xavier de Donnea liet weten desnoods een regeringscommissaris te sturen.

Velen zien in de houding van Payfa de hand van FDF-voorzitter Olivier Maingain, ook al omdat onlangs een akkoord opdook waarin de burgemeester wel een extra groene schepen aanvaardde. Het is onduidelijk waarom ze haar mening herzag.

Maingain zei gisteren in La Dernière Heure dat de 6 FDF'er op de Liste de la Bourgemester in geen geval de Vlaamse schepen zullen aanvaarden. Verwacht wordt dat de 5 PRL'ers van die lijst wel voor Vermeylen stemmen.

Na de mededeling van Moureaux dat ze ook op de stemmen van de 2 PS-gemeenteraadsleden mag rekenen, kon het rekenen beginnen. Op een totaal van 27 stemmen, haalt Vermeylen er 14, met Ecolo, PS en PRL samen. ,,Als iedereen komt opdagen ten miste'', zegt Vermeylen. Blijkt dat een van de PRL'ers al eens verstek durft laten gaan. Als dat vandaag gebeurt, dan strandt de stemming op 13-13.

Wat ook de uitslag is, een aantal politieke evenwichten komen op de helling. Het zit goed scheef in de federatie PRL-FDF. In de Brusselse regering houdt de FDF'er Didier Gosuin zich ondertussen angstvallig stil over de zaak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees