Stad Leuven start met dringende instandhouding eeuwenoude ringmuur

Ringmuur op instorten

LEUVEN -
Er komt geen volledige restauratie voor de eeuwenoude, Leuvense ringmuur. Zinloos en heel duur, vindt schepen Carl Devlies. Wel voert de stad met de Stichting Monumentenzorg nog dit jaar instandhoudingswerken uit. Zo bewaart de muur haar eeuwenoude uitzicht, zonder dat er nog gevaar op instorting is. Dit is vandaag wel het geval.

Drie jaar geleden donderde de muur in het stadspark over een lengte van twintig meter naar beneden. Vandaag komen er nog regelmatig brokstukken naar beneden aan het Handbooghof. Op deze twee plaatsen zijn de grootste restanten bewaard gebleven van de eerste stadsverdediging, maar her en der duiken er nog kleinere resten op. De oude stadsmuur dateert uit de twaalfde eeuw en was de eerste stadsverdediging.

De ringmuur was oorspronkelijk 2740 meter lang, had 31 torens en 11 poorten. De stad heeft net een nieuwe afsluiting aan de muur geplaatst, om nieuwsgierigen op afstand te houden. Een brokstuk op je hoofd krijgen, is geen leuke ervaring. De stad wil dat probleem oplossen.


Te duur
,,Wij willen de muur opbouwen zoals hij nu is'', vertelt schepen van monumentenzorg Carl Devlies (CD&V). ,,Niet zoals hij was tijdens de middeleeuwen. Dit zou een te zware kostprijs met zich brengen. Historici verschillen van mening over wat het beste is, maar wij opteren dus niet voor een restauratie. Wel voor instandhoudingswerken. Eventueel kunnen we wel een toren volledig restaureren. Dat is de toren die zich op de huidige ziekenhuissite van Sint-Pieters bevindt. In een eerste fase pakken we de muur in het stadspark aan. Dit jaar nog. In een tweede fase volgt Handbooghof in 2004. Dit jaar voeren we nog we een stabiliteitsstudie uit.'' De werken in het stadsperk kosten 124.000 euro, de stabiliteitsstudie in Handbooghof 37.000 euro. De werken in 2004 kosten nog eens 371.000 euro. De stad kan wel op flink wat subsidies rekenen.


Weggegooid
Volgens VLD-gemeenteraadslid Bert Cornelis gaat het voornemen van de schepen niet ver genoeg. ,,Van een degelijke en duurzame restauratie is geen sprake'', vindt Cornelis. Hij wijst ook op het ontwerp dat een architect al zeven jaren geleden maakte voor een restauratie. Met die plannen gebeurde niets, en dat vindt het raadslid weggegooid geld. ,,Ik vraag dat het college terugkomt op de beslissing om de stadsomwalling definitief niet te restaureren en enkel wat instandhoudingswerken uit te voeren.'' (BCZ)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees