Be-Hoed-ers niet blootshoofds op opening van hoedenmuseum

ZOTTEGEM -
De leden van de Zottegemse hoedengilde de Be-Hoed-ers hebben hun hoed plechtig afgezet. Volgens de statuten lopen ze tot Allerheiligen blootshoofds, maar gisteravond zetten ze de hoed nog eens op voor de officiële opening van het hoedenmuseum.

,,De idee voor een hoedenmuseum ontstond drie jaar geleden'', vertelt Jean-Pierre Verbruggen, pr van de Be-Hoed-ers. ,,De familie Grillaert uit Heusden had onze gilde leren kennen via het TV1-programma Afrit 9. Hun moeder Hilde Bogaert was modiste geweest en zij waren nog in het bezit van een collectie hoeden en hoedenvormen. Contacten om de collectie aan een Lokers museum te schenken, waren afgesprongen. Het addertje onder het gras was dat de begunstigde zich er ook moest toe verbinden om ,,de hoedenlessen'' die hun moeder geschreven had in boekvorm uit te geven. Het bestuur van de Be-Hoed-ers stemde toe en zo kwamen wij in het bezit van een belangrijke collectie die de basis vormt van het museum.


Unieke topstukken
Naast basisvormen en allerlei werkmateriaal bestaat de schenking van Hilde Bogaert uit unieke kunstige hoeden uit bont, uit vilt, uit tule en versierd met bloemen. Blikvangers van de collectie zijn een fazantenpluimenhoedje, een wit bloemenhoedje dat een kopie is van een hoed van prinses Grace van Monaco. Topstuk is echter het hoedje van wijlen koningin Elisabeth van België: bloemblaadjes in gebroken wit fluweel verbonden met zilverdraad.


Aparte hoedenzolder
De vraag van de Be-Hoed-ers om een museum werd door het Stadsbestuur van Zottegem ingewilligd toen het Museum van Folklore verhuisde van het kasteel van Breivelde naar de vroegere pastorij van Grotenberge. Tijdens de verfraaiingswerken, gingen de Be-Hoed-ers op zoek naar nog meer materiaal. Derby Sport uit Deinze schonk een fotoreeks over hun hoedenproductie in Tsjechië. De grootste Duitse hoedenfabrikant Mayser bezorgde een collectie herenhoeden en een video over de productie van Mayserhoeden. De Be-Hoed-ers hopen hun collectie in de toekomst nog verder uit te breiden.

De Zottegemse VVV heeft dit jaar de hoed als centraal thema genomen en stelt daarom het museum gratis toegankelijk tijdens het paasweekend en op Vlaanderendag. (RGZ)

  • Info over het Museum van Folklore en tentoonstellingen op 09/3646500
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS