Vick Beasley bouwt Graceland na in zijn tuin

Elvis herleeft in Wuustwezel

WUUSTWEZEL -
Het levensgrote beeld van Elvis Presley in de voortuin van Vick Beasley aan de Bredabaan in Wuustwezel is nog maar een begin: hier verrijst 'Small Graceland' als eerbetoon aan de Amerikaanse zanger. Vick wordt trouwens door de initiatiefnemers van het Guiness Book of Records opgenomen in het befaamde boek omdat hij tot nu toe de langste ode aan Elvis bracht.

Vick Beasley oogt bijzonder fris en vitaal. De darmkanker die hem 21 mei 2001 trof, is overwonnen. Na een operatie, twee maanden chemotherapie en vijfendertig bestralingen staat Vick weer waar hij moet staan en is hij helemaal klaar voor de volgende episode uit zijn carrière als zanger van de liedjes van zijn grote idool Elvis Presley. ,,Tweemaal lag ik het voorbije jaar op sterven. Tweemaal hebben God, mijn vrouwtje Martine en Elvis mij er weer bovenop geholpen. Het klinkt misschien zeemzoet, maar ik geloof in God. Ik ben trouwens mijn zangcarrière begonnen als kerkzanger.''


Imitator
Vick staat volop in de belangstelling. Ronny Broeckx-Hermans uit Turnhout maakte een levensgroot beeld van Elvis Presley. Het staat nu in zijn voortuin. Rond dit beeld gaan Vick en zijn vrienden een klein Graceland bouwen. In augustus wordt het ingehuldigd. Martine Verhoeven, de vrouw van Vick, schreef naar de verantwoordelijken van het Guiness Book of Records met bewijsstukken dat Vick Beasley al vanaf 1955-1956 imitator is van Elvis Presley. Er is niet alleen die treffende gelijkenis, er is vooral diezelfde warme stem. Vanuit Londen kwam er een bericht dat Vick erkend wordt als langste odebrenger van Elvis. In 2004 zal hij in het jaarboek prijken.


Jukebox
Vick is geboren op 3 juli 1939 in Brasschaat-Bethanie. Hij was er kerkzanger. Zeemannen brachten voor hem bakelieten grammafoonplaten mee vanuit Amerika. Vick werd een grote fan van Elvis Presley. Zonder dat zijn ouders het wisten, ging hij in de cafés naar de jukebox luisteren naar de liedjes van Elvis. In 1955 won hij de crochet-wedstrijd in de Rode Leeuw in Brasschaat met een nummer van Elvis. In 1956 zong Vick met The Toppers en won hij 'de gouden micro', een programma van Jan Theys. Zijn echte naam is Vick Baelus, maar Beasley leek meer op Presley. Vick heeft steeds met live-orkesten gezongen maar nu zingt hij ook met begeleidende muziek op band. En zoals de echte Elvis, deed Vick ook zijn legerdienst in Duitsland, niet zo ver van de plaats waar zijn idool soldaat was. Vick heeft Elvis nooit ontmoet. ,,Daar heb ik nu wel spijt van,'' zegt hij.

Later begon Vick Beasley aan een solocarrière en trad hij steeds meer op als de echte Presley. Zijn moeder maakte voor hem het eerste Elvispak. ,,De dood van Elvis in 1977 greep mij erg aan. Er bleef een leegte achter, maar daarna was ik nog meer gedreven met dit vak bezig.''

In 1978 won Vick de titel van Elvis van de Benelux. Hij veroverde ook Nederland, trad op als de look-alike van Elvis in de shows van Mies Bouwman en Ivo Niehe. Ed Vandewal uit Dordrecht maakte hem in heel Europa bekend en in Craydon (Londen) werd Vick gekroond tot de Europese Elvis.


Paard
In juli 1997 werd dan eindelijk een droom waar. ,,Ik kon naar Memphis. Aan de poort van het herdenkingsoord Graceland werd ik bestormd. ,,Elvis is back'', riepen Amerikaanse fans. ,,Op straat werd ik aangeklampt. Vrachtwagenchauffeurs stopten om me een hand te geven''.

,,In 1999 ging ik terug en beleefde ik topmomenten. Ik zong in Nashville en Memphis. Er was een geweldig enthousiasme. Ik leefde als in een droom. Ik werd ook overal mee naartoe genomen. Zo mocht ik tot bij het paard van Elvis komen.''


Tupelo
Vick was 33 jaar truckchauffeur bij Van As in Ekeren. ,,Zoals Elvis, die was chauffeur van een bestelwagen. Er zijn behalve mijn uiterlijk en mijn stem nog andere gelijkenissen met Elvis. Elvis was ook kerkzanger. Mijn echte voornaam is Victor en Elvis' platenfirma was RCA Victor. Graceland is gebouwd in het jaar dat ik geboren ben. In Tupelo, het geboortestadje van Elvis, is een gospelzaal gebouwd. Voor de zaal ligt een weg in blokjes. Op twee van die blokjes staat de naam Beasley.''

De burgemeester van Tupelo maakte Vick tot ereburger van de stad. Hij mag de naam 'ambassadeur van Tupelo' dragen. De erkenning van het Guiness Book of Records is een nieuwe mijlpaal in zijn carrière.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees