Kowlier koning op marktplein

IZEGEM -
Izegems trots stond met zijn groep zaterdag op het podium. Markt, terrassen en zijstraten stond propvol Izegemenaars voor ,,hun'' Flip Kowlier. ,,Vroeger moest ik me hier nog bewijzen, maar dit is gewoon fantastisch'', reageerde Kowlier blij achteraf.

Zondagmiddag waren het niet enkel de braadworsten die bakten op en rond het Izegemse marktplein. Veel streekgenoten genoten van een barbecue of een drankje in de schaduw van tuin en parasol. De terrasjes zaten vol met stralende Izegemnaars die konden genieten van de eerste editie van Izzepop met de vibes van 2junk2disco, Groove Grocery, de Kortrijkse Rock Rally-winnaars Goose en Luie Hond.

Het stampvolle Marktplein schoot in vuur en vlam voor Izegems enfant prodige Flip Kowlier. Voor de tweede keer stond Kowlier, na een optreden in het Joc, solo op het podium in Izegem. Met 't Hof van Commerce gebeurde dat al een paar keer en ook aan de nieuwe cd (september, Petrol-label) zal Izegem niet ontsnappen.


Jean
Kowliers pareltjes van nummers zijn klassiekers en worden meegelipt en gezongen door jonge en oude West-Vlamingen. Ook in Nederland, waar Kowlier in de namiddag iets boven Rotterdam op waterpop speelde, volgen de eerste fans al spoedcursussen Izegems.

Alle nummers van zijn eerste cd Ocharme ik kwamen aan bod op de markt, maar ook de traditionele publieksspelletjes van podiumbeest(je) Kowlier ontbraken niet. There's no limit werd spontaan mee-ge-nana't en het deksel ging helemaal van de pan toen hij zijn New-Beat-exploten uit de Rafles op keyboard mocht spelen.

Het publiek kreeg wat het vroeg in een perfect opgebouwde set. ,,Een beetje rock 'n roll. Zi'je der grjid voar'n?''. Met ,,Ne welgemeende'', hiphop met ,,Bah Joak'' van 't Hof en zelfs sentiment met een ,,Hiep hiep Hoera'' voor Flips eenjarige petekindje Jean. Spontaan zette het publiek meteen Happy Birthday in en dat wist Kowlier zichtbaar te appreciëren.

De West-Vlaamse zinssnedes uit Kowliers eerste krijgt de Izegemse jeugd wellicht als verplicht vak op school, want iedereen had de meest onverstaanbare zinnen ontrafeld. ,,Oude George weet nog altid oe dat 't scheidt, witte win, droge wost en pilchards'' of ,,Wist je dat in bad zitt'n skreimen ne vorm van bespoaringe is''; niet meteen voer voor de modale Antwerpenaar of Brusselaar.

Het laatste vaste setnummer was traditiegetrouw ,,Ne welgemeende'' en dat eindigde met een ghartelijk ,,Izzegem'' van Flip Kowlier en band. Over afsluiter van Izzepop kunnen we enkel melden dat ,,zanger'' Bobby Farell één minidisc en drie Amsterdamse zangeressen meehad.

(PVB)

Corrigeer

MEER NIEUWS