Betalen voor innen stadscheque

GENT -
Gezinnen met een bescheiden inkomen krijgen van het stadsbestuur een subsidie van 38 euro. Wanneer ze met die cheque naar een bank stappen, betalen ze 1,24 euro om het geld te innen. ,,Dat kan toch niet'', vindt Jean Stampaert.

De stad verleent al jaren een toelage aan gezinnen met een bescheiden inkomen. Dat zijn er 17.000. Vroeger bedroeg het bedrag 1.500 frank per jaar, nu 38 euro. Vroeger werd het geld bezorgd met een postassignatie, nu met een bankcheque. Werkte de post gratis, dan rekenen de meeste banken nu 1,24 euro voor het uitbetalen van de cheque.

Jean Stampaert: ,,Ik heb niet gevraagd om een cheque te krijgen en met die bank heb ik niets te maken. Ik wil gewoon die 38 euro''.

,,Er is inderdaad een probleem'', zegt Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken. ,,De banken rekenen 1,24 euro voor het uitbetalen van een cheque en daar kan het stadsbestuur weinig aan doen. Bij mijn weten wordt die kost niet aangerekend als men het geld op zijn rekening laat storten''

Jan Dietens van de dienst Sociale Zaken kent de technische achtergrond: ,,De postassignatie is afgeschaft, zodat we op cheques moesten overschakelen. We zouden het geld liever op de rekening van de mensen storten, maar wegens de privacy gaan de banken ons die nummers niet geven. Dat gebeurt wel met de toelage voor incontinentie, maar daar gaat het slechts om 700 mensen. Dat is nog te doen''. (DAL)

Corrigeer

MEER NIEUWS