Vertrouwen tussen buurtbewoners en De Bree Maldegem is zoek

,,Wij slapen er niet meer van''

MALDEGEM -
,,Wij zouden u graag vertrouwen, maar we hebben in uw dossier al te veel onjuistheden ontdekt. Wij kunnen er niet meer van slapen.'' Dat zei het buurtcomité donderdagavond op de hoorzitting tegen de directie van Cleaning De Bree in Maldegem. De buren zijn ongerust omdat in de uitbreiding van de milieuvergunningsaanvraag sprake is van opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen. Ook na de uiteenzetting bleef de ongerustheid troef.

Of de directie van Cleaning De Bree en het buurtcomité ooit op dezelfde golflengte komen te zitten, is zeer de vraag. De buren willen een sluitende zekerheid dat de verwerking van gevaarlijk afval geen gevaar meebrengt voor de buurt. Die sluitende zekerheid hebben ze donderdagavond niet gekregen.

,,We slaan de verontreinigde gronden op op een terrein dat verhard is en voorzien van een ondoorlatende bodem'', zegt de milieucoördinator van De Bree. ,,Ook de uitgebreide bedrijfsriolering en het feit dat we perfect weten wat bij ons aangevoerd wordt, zorgt ervoor dat de kans op verontreiniging bijzonder miniem is. Maar het risico voor verontreiniging helemaal uitsluiten, kunnen we nooit.''

Zaakvoerder Robert De Bree heeft ondertussen wel nieuwe maatregelen genomen. Hij zal in de toekomst elk jaar een bodemonderzoek laten uitvoeren op zijn bedrijf. Wettelijk gezien moet dat maar om de vijf jaar gebeuren. ,,Ik woon zelf in de buurt en heb twee kinderen. Geloof me, ik wil ook dat het daar veilig is. Daarom wil ik elk jaar onze bodem controleren, zodat we bij problemen meteen kunnen saneren'', aldus De Bree.

De buurt heeft nog steeds geen vertrouwen in De Bree. Als ze de vergunning voor de verwerking van gevaarlijk afval verwerven, staat volgens hen de deur open om allerlei gevaarlijke stoffen binnen te halen op het terrein. De buren geloven ook niet dat de gevaarlijke stoffen enkel opgeslagen worden op verhard terrein en vrezen dan ook dat de gevaarlijke stoffen vroeg of laat in het grondwater zullen doordringen. ,,Dat gebeurt niet. Het is natuurlijk ons woord tegen dat van hen. Maar wij worden regelmatig gecontroleerd en hebben van alles de nodige certificaten binnen'', aldus Wim Leuyckx van Cleaning De Bree.

En dan is er nog het MER-rapport dat de buren ongerust maakt. De Bree haalde het rapport na een moeizame strijd toch binnen. Het rapport werd conform bevonden en is dus een pluspunt voor het behalen van de vergunning. Volgens de buurt staat het echter vol fouten en halve waarheden. Ook dat werd door De Bree ontkend.

Corrigeer

MEER NIEUWS