Sint-Jozef Eeklo ongelukkig met herschikking misvieringen

,,Zondagsmis schrappen doet nooit plezier''^^

EEKLO -
De noodgedwongen herschikkingen van de weekendmissen in Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins, zoals ze vorige week in deze krant door deken Wilfried Van Wilder en de pastoors Vidts en Deleenheer werden aangekondigd, zorgen op de Eeklose wijk Sint-Jozef voor onrust. ,,Onze zondagsmis werd zonder meer geschrapt en vervangen door een viering op zaterdagavond om halfzes'', klinkt het daar ontgoocheld. En de gevolgen bleven niet uit: de liturgische werkgroep stapt op en ook de drie koorleiders hangen binnenkort het dirigeerstokje aan de wilgen. Deken Van Wilder verstaat de ontgoocheling maar vraagt begrip.

De herschikking van de weekendmissen was onvermijdelijk door een gebrek aan parochiepriesters en een tanend kerkbezoek. Maar op Sint-Jozef vindt men het niet logisch dat in twee parochies op amper twee kilometer van mekaar (Sint-Jozef en Balgerhoeke) een zaterdagavonddienst is gepland, terwijl in de decanale hoofdkerk twee missen op zondag werden behouden.

,,Dit komt hard aan in een wijk, waarin elke aftakeling van het sociaal netwerk best vermeden wordt. Een wijk ook waar de mensen zelf hebben gewerkt en gespaard om de kerk, het parochiaal centrum en de jeugdlokalen op te bouwen'', zegt één van de ontslagnemende leden van de werkgroep, die het betreurt dat er geen overleg is gebeurd.

Ondertussen maakte de beslissing brokken: de zes leken van de liturgische werkgroep namen ontslag, net als één van de drie koordirigenten, de andere twee zullen volgen omdat zij zich onmogelijk op zaterdagavond kunnen engageren. Dat geldt naar verluidt evenzeer voor enkele koorleden.


Andere klokken
Deken Wilfried Van Wilder heeft begrip voor het ongenoegen en bevestigt dat de beslissing, die genomen werd in overleg met het bisdom, onomkeerbaar is. ,,Bij de verdeling van negen parochies over drie priesters stelden we voorop om in de centrumkerken van Kaprijke, Sint-Laureins en Eeklo de zondagsmissen te behouden.

Op de hoofdparochie spreken we over 12.500 parochianen, op Sint-Jozef over 3.300. Dat heeft uiteraard ook meegespeeld. Een zondagsmis schrappen is nooit plezant: drie jaar geleden moest ik als deken in Zomergem hetzelfde doen voor de parochies Hansbeke, Landegem, Vosselare en Beke. Daar was men evenmin gelukkig, maar nu is men het al lang gewoon. Ik ben zeker dat dit op Sint-Jozef ook zo zal worden, want ik hoor er ook andere klokken.''

Corrigeer

MEER NIEUWS