School opteert voor renovatie en uitbreiding op campus in Gelukstede

Sint-Lucas ziet af van Gevaco-gebouwen

OUDENAARDE -
De vzw Katholiek Secundair Onderwijs Oudenaarde (KSOO) heeft geen interesse meer voor de leegstaande bedrijfsgebouwen van Gevaco in de Lindestraat in Oudenaarde. Met een eventuele aankoop van de voormalige textielfabriek had de vzw KSOO de herlocalisatie van het Vrij Instituut Sint-Lucas, gevestigd in de Gelukstede in Oudenaarde, op het oog. De school kampt met plaatsgebrek, terwijl ook de gebouwen dringend aan herstelling toe zijn. Sint-Lucas kiest nu voor een grondige renovatie en uitbreiding op de huidige campus.

Nadat eerder twee kandidaat-kopers hadden afgehaakt, was de vzw KSOO nog de enige geïnteresseerde voor de zowat 6,5 hectaren grote voormalige bedrijfssite van Gevaco in de Lindestraat. In september vorig jaar al bevestigde curator Ali Heerman dat voor hem ,,alles in kannen en kruiken was''. Naar verluidt hadden de curatoren een bod van zo'n vier miljoen euro op zak.

Uiteindelijk bleek het bekomen van een bestemmingswijziging voor het terrein, dat als industriegebied ingekleurd is, één van de belangrijkste struikelblokken. Die administratieve procedure zou voor Sint-Lucas te veel tijd in beslag nemen. De school, die momenteel ongeveer 700 leerlingen telt, heeft immers een nijpend gebrek aan plaats.


Dringende renovatie
Bovendien zijn de ruim veertig jaar oude schoolgebouwen dringend aan herstelling toe. Bepaalde gedeelten blijken aangetast door een soort betonrot. De veiligheid van de gebouwen staat anderzijds niet ter discussie. Na onderzoek bleken onder andere de fundamenten in goede staat.

De schooldirectie werkt momenteel aan een scenario om de gebouwen volledig te renoveren, terwijl met de nodige aanpassingswerken ook een uitbreiding kan gerealiseerd worden. Tegelijkertijd wordt uitgekeken naar een polyvalent atelier op een andere locatie, waar tijdens de werken praktijklessen kunnen gegeven worden.


Industriegrond schaars
Intussen maakt curator Ali Heerman zich sterk dat voor de Gevaco-gebouwen sowieso kandidaat-kopers kunnen aangetrokken worden: ,,Zeker omdat industriegebied in Oudenaarde momenteel schaars is. Wij hebben bovendien verschillende mogelijkheden: ofwel wordt de site in één geheel verkocht, ofwel wordt het terrein van 6,5 hectaren in meer loten opgesplitst.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees