N-VA beschuldigt alliantiepartner VLD van woordbreuk

Johan Timmermans wordt (toch) schepen

MECHELEN -
VLD-voorzitter Johan Timmermans wordt dan toch de nieuwe schepen in het Mechelse college. Hij volgt partijgenoot Koen Anciaux op, die waarnemend burgemeester werd na het vertrek van Bart Somers. Alliantiepartner N-VA had op de schepenzetel gerekend en beschuldigt de VLD van woordbreuk. Maar de partij zou niet van plan zijn de coalitie op te blazen.

Het VLD-bestuur liet woensdagavond laat weten dat het Johan Timmermans unaniem voordraagt als kandidaat-schepen. Met die beslissing zet de partij een definitief punt achter de onderhandelingen met alliantiepartner N-VA. Die eiste na het vertrek van Somers de schepenzetel van Koen Anciaux (ex-VU) op. Een eis die de VLD aanvankelijk wel wilde inwilligen, maar weer afwees toen de N-VA'ers uit de alliantie stapten om een onafhankelijke koers te varen.

,,Geen alliantie, dan ook geen schepenzetel'', klonk het bij de VLD. En dus besloot de partij de eer van het mandaat aan zichzelf te houden. N-VA spreekt van woordbreuk.

,,Nadat burgemeester Somers enkele weken geleden zijn woord aan de Mechelse kiezer brak, doet zijn lokale VLD-afdeling die woordbreuktraditie alle eer aan door zich niet te houden aan eerdere afspraken'', zegt N-VA- gemeenteraadslid Marc Hendrickx. Hendrickx verwijst daarbij naar een schriftelijke overeenkomst waarin staat dat een vrijgekomen schepenambt naar N-VA moet gaan.

Het is momenteel niet duidelijk welke gevolgen het uiteenspatten van de VLD-N-VA-alliantie, die in 2000 de verkiezingen won en Bart Somers aan de macht bracht, zal hebben voor de coalitie. N-VA-voorzitter Gert Cauwenberg heeft laten weten dat N-VA niet van plan is de meerderheid te breken. Als de partij dat toch doet, wil de VLD desnoods steun zoeken bij onafhankelijke raadsleden of zelfs bij de oppositie.

Volgende week woensdag volgt de eerste grote test voor de coalitie. Als de voordracht van de nieuwe schepen moet bekrachtigd worden in de gemeenteraad. (SCS)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees