West-Vlaming Flip Kowlier maakt van optreden in Koersel memorabel gebeuren

,,Zien jullie 't nog zitten?''


,,Als je't niet verstaat, zal ik het achteraf wel komen uitleggen.'' West-Vlaming Flip Kowlier en zijn band maakten zaterdagavond van hun eerste optreden op Limburgse bodem een memorabel gebeuren. Ze konden daarvoor rekenen op hun gastheren van Club 9 die, als geste naar het publiek toe, het voor Limburgers onverstaanbare West-Vlaams vertaalden naar het Koersels.

Kowlier hoefde achteraf dan ook niet zo veel te verklaren, al vroeg hij zich tijdens het optreden meermaals luidop af of het publiek het nog wel zag zitten.

Maar dat publiek had niets te klagen en zong, als erom gevraagd werd, zelfs uit volle borst mee met Kowlier, in het West-Vlaams! Kus ze kus ze kus ze, ge kunt ze ollemolle kussen klonk aan het einde van Slichte Mins .

Desondanks werd de Nederlandse vertaling, op een scherm geprojecteerd, druk geraadpleegd tijdens het optreden. Zo kreeg je meteen ook een inzicht in de vaak cynische teksten over liefde, vriendschap en schijnheiligheid. Bovenol zit u zelven niet en ge komt er wel (Wees vooral jezelf niet en dan kom je er wel) .


Melodica
Kowlier blonk ook uit in hilarische bindteksten. Hij kreeg zijn publiek zover om een geluid als dat van een trein na te bootsen: tsjoeketoettjsoeketoet... ,,Ik wil dat wanneer jullie straks naar vader, moeder, nonkel of tante gaan, kunnen zeggen dat jullie ook op de melodica kunnen spelen'', verklaarde hij nadat hij het aparte instrument had bespeeld.

Toen het Kowlier even te warm werd trok hij zijn hemd uit en liet een glimp van zijn buik zien. ,,Dat hadden jullie niet verwacht van zo'n brave gast als ik, hé. Ik denk dat mijn lief zich ondertussen serieus staat te schamen.''

Tijdens het concert bleek ook de veelzijdigheid van de West-Vlaming, wiens muziek even deed denken aan Doe Maar, tijdens Slichte Mins naar hardcore overhelde, om vervolgens uit te monden in een strakke rocksong.

Het slotnummer van een fijne avond was er eentje van Bob Marley. ,,Hij heeft het geschreven, maar zelf nooit gebracht omdat het in het West-Vlaoms is.''

Corrigeer

MEER NIEUWS