Twee nieuwe molenaars staan te popelen om voor gebouw in Bikschote in te staan

Beeuwsaertmolen herrijst uit zijn as


De molenruïne en de opslagplaats De Koornwindmolen vormen op vandaag het enige bewijs dat hier ooit de Beeuwsaertmolen stond. Deze beschermde molen in Bikschote (Langemark-Poelkapelle) werd in 1976 door een zware storm in puin gelegd. De gemeente besliste onlangs na herhaaldelijke vraag van de twee molenaars-in-spe om de molen in zijn oorspronkelijke staat te erstellen.

De Beeuwsaertmolen bestaat sinds 1635, maar werd na de Eerste Wereldoorlog volledig heropgebouwd. Lucien Beeuwsaert vervaardigde met de onderdelen van twee verschillende molens een unieke, nieuwe versie: een gemetseld torenhok, een houten staakmolen en een kombuis die een haverpletter en builmolen bevatte. In de nacht van 2 op 3 januari 1976 werd de molen opnieuw verwoest door een zware storm.

,,De wieken sloegen op hol. Door de overbelasting is de molen uiteindelijk in brand geschoten. Het was oorspronkelijk de bedoeling de molen te restaureren, maar door geldgebrek is dat er nooit van gekomen'', zegt Firmin Beeuwsaert.

,,Intussen is de ruïne en de grond waarop die zich bevindt eigendom van de gemeente. Ik bewoon nog altijd de nabijgelegen opslagplaats. Die molen was gedurende vele decennia de broodwinning van mijn grootvader Prosper én mijn vader Lucien. Wij zijn blij dat de molen mag verrijzen'', zegt Firmin Beeuwsaert.


Restauratiewerken
starten eind 2004

Een nieuwe generatie molenaars staat intussen te popelen. Eddy Dejonckheere (56) en Antoon Verstraete (51) volgens sinds kort een cursus molenaar in Brugge.

De kostprijs van de restauratie wordt geraamd op 743.000 euro (30 miljoen frank). De restauratie wordt voor 60 procent bekostigd van overheidswege, voor 20 procent door de provincie en voor 20 procent door de gemeente. De werken starten eind 2004, de molen moet halfweg 2006 maalvaardig zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees