Wie betaalt schade na achtervolging in Hoegaarden ?

Gestolen wagen knalt in huisgevel

HOEGAARDEN -
Bij zijn thuiskomst na een bezoek aan zijn zoon in Vilvoorde, stond Louis Rosier voor een bres in zijn woning in Hoegaarden. De voorgevel aan de Doelstraat was aan diggelen gereden door een wagen, gestolen in Gouvy en achterna gezeten door een politievoertuig. Louis Rosier vraagt zich af wie in zo'n geval de schade gaat vergoeden. Hij raamt ze op vele duizenden euro's.

Een stuk muur ligt verbrokkeld. Rosier recupereert de stenen nog zo goed dat kan, want zijn huis is 110 jaar oud en dezelfde bakstenen zijn niet meer te vinden. Evenmin de blauwe arduinstenen van de ramen. Ze zijn gebroken. Een raam is uit de hengsels gelicht. Het gat in de voorgevel is met planken dichtgeslagen. De muur vertoont een barst tot aan de eerste verdieping. Binnen de woning is de ravage ook niet min. Een radiator werd tot midden in de woonkamer geslingerd. Zoldering en muren zijn zwaar beschadigd. Stielmannen komen een bestek maken van de werkelijke kosten. Louis Rosier vraagt zich af wie hem gaat vergoeden.

Het ongeval gebeurde 's nachts. De politie hield al een tijdje de industriezone Bleyveld in Hoegaarden in de gaten nadat een bedrijfsleider een verdacht voertuig had gesignaleerd. Politiemannen stelden zich sedertdien regelmatig verdekt op in het Bleyveld. Toen een wagen traag de industriezone kwam ingereden, wilden ze een controle doen. Het voertuig stoof weg, achternagezeten door de politiecombi. De wagen reed in verkeerde richting de Doelstraat in en boorde zich in de voorgevel van de woning van Rosier. Volgens getuigen sloegen drie inzittenden op de vlucht. De wagen was gestolen in Gouvy, tussen Vielsalm en Houffalize. De politie van Waver is met een onderzoek belast.

Wie moet betalen als iemand met een gestolen voertuig schade veroorzaakt aan eigendommen? Uiteraard de dief. Maar wat als die kon wegvluchten en onbekend blijft, zoals bij Louis Rosier? Bij verzekeraar Omob weet men het niet met zekerheid. De eigenaar van de gestolen wagen? ,,Neen, want die is niet verantwoordelijk voor het ongeval'', beweert een expert. De verzekeraar van het gestolen voertuig? ,,Ook niet, want als een voertuig gestolen is, vervalt de polis automatisch.''

De expert raadt een slachtoffer van een ongeval zoals dat in Hoegaarden aan de brandverzekeraar van de woning in te lichten. Ook wie een familiale polis afsloot, doet best navraag bij die maatschappij. Zijn collega bij Omob veronderstelt dat het gemeenschappelijk Waarborgfonds de schade vergoedt na voorlegging van de facturen van de herstellingen. ,,De eerste 250 euro blijven wel ten laste van het slachtoffer.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees