Miljoenenschade bij Modiwel

ZUTENDAAL -
De brand die maandagavond een montagehal van het bedrijf Modiwel in de Langendijkstraat volledig vernielde, veroorzaakte een schade van meer dan één miljoen euro. Het bedrijf blijft echter niet bij de pakken zitten en begon dinsdagmiddag al aan de opruimingswerken. De directie hoopt maandag opnieuw met de productie van de buitenschrijnwerkerij van start te gaan.

Twee werknemers van Modiwel waren maandagavond op het terrein bezig met het laden van de vrachtwagens toen ze plots boven een schoorsteen een enorme steekvlam opmerkten. ,,Eén van beiden is naar de bovenste droogkamer gelopen waar Tony Casco en Nikos Talios bezig waren met spuiten'', zegt zaakvoerder Paul Vliegen. ,,De twee spuiters waren zich van geen kwaad bewust en zijn dankzij het snelle optreden van hun werkmakkers op het nippertje kunnen ontkomen. Onmiddellijk nadien grepen de vlammen bliksemsnel om zich heen.''

De steekvlam is vermoedelijk ontstaan nadat de motor van een verwarmingselement in de droogkamer ontplofte, mogelijk door kortsluiting. Bij aankomst van brandweer Genk stonden de spuitafdeling en de montagehal van de buitenschrijnwerkerij in lichtelaaie. Brandweer Genk riep de hulp in van de collega's van Hasselt en Bilzen. De ploegen bestreden de brandhaard vanop vier verschillende plaatsen. Omstreeks 1 uur was het vuur geblust. Een ploeg van brandweer Bree bleef de rest van de nacht samen met een viertal mensen van Modiwel, de zaak verder opvolgen.

De montagehal van 1.500 vierkante meter is zo goed als weg. De daken van een tweede montagehal en de burelen vatten eveneens vuur. Daar bleef het vooral bij waterschade. Brandweer Genk kwam de beschadigde daken met zeilen afdekken.


Opruimen
In het getroffen gedeelte maakte Modiwel buitenschrijnwerkerij, ramen, deuren en poorten in hout. Normaal werken in de afdeling een vijftigtal werknemers samen met de monteurs. Alle werknemers werden door de directie opgeroepen om aan de opruiming van de uitgebrande hal te beginnen. ,,Het grootste probleem is momenteel dat het materiaal dat klaar was voor levering aan de klanten nu verloren is. Om onze klanten niet te lang te laten wachten, willen wij ten laatste volgende week maandag opnieuw in de andere hal met de productie van buitenramen en deuren beginnen. Het zal misschien iets trager gaan, omdat het voorlopig behelpen is. Wij rekenen op hoogstens acht dagen vertraging van levering'', haalt Paul Vliegen aan.

Het bedrijf wil zo vlug mogelijk van start gaan met de bouw van een nieuwe montagehal die de uitgebrande hal moet vervangen. De belangrijkste machines bleven gevrijwaard en ook de hal waar de binnendeuren en trappen geproduceerd worden, bleef gespaard van het vuur. Voor deze afdeling voorziet de directie geen problemen. Modiwel heeft daarnaast ook nog een afdeling in Bree. (ADH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees