Directeur en orthopedagoog Torhouts MPI pleegden samen feiten

Tweede pedofiele broeder naar rechtbank

TORHOUT -
Luc Debruyne, voormalig broeder-orthopedagoog en afdelingshoofd in het MPI Tordale, is gisteren door de Brugse raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank wegens pedofilie. Debruyne misbruikte jarenlang minderjarige, licht mentaal gehandicapte jongens die in de instelling verbleven.

Het gaat al om de tweede pedofiliezaak in het MPI Tordale. Eerder veroordeelden de Brugse correctionele rechtbank en het Hof van Beroep in Gent ook gewezen broeder-directeur Roger Huyghe tot de maximumstraf van tien jaar wegens gelijkaardige feiten. Het gerechtelijk onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat Debruyne en Huyghe sommige slachtoffers samen misbruikt hebben.

Het gerechtelijk onderzoek tegen Luc Debruyne startte in maart 1997 maar sleepte jaren aan omdat telkens nieuwe klachten van ouders binnenkwamen. Zij werden minutieus door het gerecht in Brugge onderzocht. Uiteindelijk hebben zich 22 burgerlijke partijen in de zaak aangediend.

De feiten dateren in hoofdzaak uit de jaren tachtig, maar het was pas eind 1995 dat een jongen aan het praten ging. Zijn ouders dienden een interne klacht tegen Debruyne in bij de beheerraad van het MPI. Maar daar zwaaide broeder-directeur Roger Huyghe de plak van wie pas in 2000 aan het licht zou komen dat ook hij zich aan pedofilie met zijn leerlingen bezondigde.

Huyghe wist dat Debruyne pedofiel was, want soms gingen ze samen op pad. Of Huyghe de beheerraad beïnvloedde, is onduidelijk. Maar zeker is dat de raad van bestuur -- in het pre-Dutroux tijdperk -- niet naar het gerecht stapte, maar Debruyne voor missiewerk naar Rwanda stuurde. Daar werd hij tewerk gesteld in een technische school van zijn congregatie Broeders Van Dale.


Teruggeroepen
Maar onder zware druk van ouders en personeel werd Debruyne eind 1996 naar Torhout teruggeroepen. Na een klacht met burgerlijke partijstelling van ouders startte het gerecht midden maart 1997 met zijn onderzoek. Het lijkt erop dat Huyghe Debruyne dan al had laten vallen. Al trad de broeder-directeur wel op als mentor van de jongens toen zij door het gerecht werden ondervraagd. Bewijzen dat hij obstructie heeft gevoerd zijn er niet, maar Huyghe zal wel bijzonder geïnteresseerd geweest zijn om het verloop van het gerechtelijk onderzoek tegen Debruyne te kennen. Debruyne werd in 1998 aangehouden maar nadien onder voorwaarden weer vrijgelaten.

Broeder-directeur Huyghe liep alsnog tegen de lamp toen misbruikte jongens in 2000, in de marge van het onderzoek tegen Debruyne, ook over zijn perverse gedrag uit de biecht klapten. Huyghe ontkende tot in Beroep alle feiten, Debruyne zou wel enkele feiten hebben toegegeven. (Mca)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees