Scheepswerf SKB met water aan de lippen

OOSTENDE -
De scheepswerf van SKB naast de voormalige scheepswerf Polyship in de Oostendse achterhaven staat met het water aan de lippen. Anderhalf jaar nadat de regering de bouw van vier mijnenvegers schorste, heeft de werf nog geen enkel schip kunnen bouwen. Directeur Leopold Longueville hoopt om de ergste nood te lenigen met een schadevergoeding van de regering. Op de sukkelende werf werken nog acht mensen.

,,Op wat onderhoud en wat prutsen hebben we nog niets kunnen doen. Een schip hebben we nog niet kunnen bouwen. Hoe lang we dit nog kunnen volhouden? Ik kan er geen zinnig antwoord op bedenken'', geeft Leopold Longueville schoorvoetend toe. ,,Dat hebben we te danken aan de regering. Die heeft op 12 mei vorig jaar het contract voor de marine geschorst. Met onze werf hadden we op die schepen gerekend.''


Schadevergoeding
Leopold Longueville hoopt zijn gram te halen voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Daar eist SKB een schadevergoeding van de overheid, omdat die het contract voor de mijnenvegers naar de prullenmand heeft verwezen.

,,Als we geen gelijk halen, dan weet ik niet wat we moeten doen. De werf verkopen is moeilijk, want in het concessiecontract met de Vlaamse Gemeenschap staat dat de grond enkel mag worden gebruikt voor een scheepswerf of aanverwante activiteiten'', zucht Longueville. Plannen om de werf te verkopen, zijn er nog niet. ,,Voorlopig proberen we naar werk te zoeken.''

SKB bouwde haar werf op de Oostendse achterhaven om er minstens een prototype van de nieuwe kustmijnenveger te bouwen. Een eigen werf aan de kust was een voorwaarde van de regering. Eerder al had SKB het studiecontract voor de schepen toegewezen gekregen. Zelf speelde SKB maandenlang een spelletje om de failliete scheepswerf Polyship zo goedkoop mogelijk te kopen. Om goedkoper te zijn, bouwde SKB uiteindelijk zelf een werf. Intussen is de investering ook al hoger dan 150 miljoen frank opgelopen. Heeft Oostende op haar achterhaven straks twee leegstaande scheepswerven? (KC)

Corrigeer

NIEUWS